Bikelife meets Vanlife: Onze reis naar een zelfombouw campervan!

"Een bestelbus ombouwen tot camper? Wij deden het! Lees alles over ons creatieve project, leven op wielen en tips voor jouw eigen camperavontuur."

Het afgelopen jaar was het stil op onze blog. Niet omdat we niets te vertellen hadden, maar omdat we onze handen vol hadden aan een nieuw avontuur: het ombouwen van een bestelbus tot onze eigen campervan. Een creatief project van lange adem, met de nodige ups en downs, maar altijd met het grote doel voor ogen: een bus die klaar is om de wereld mee te verkennen. Een klein huisje op wielen waarin we kunnen werken en waar we onszelf tussen het vele dog- en housesitten door veilig kunnen nestelen... een droom die ontstond tijdens onze wereldreis met de fiets en die nu werkelijkheid is geworden!

Waarom een camper ombouwen?

Na jaren van bikepacking en avonturen op twee wielen, voelden we de drang naar een nieuwe vorm van reizen/leven. Een camper biedt de vrijheid om te gaan en staan waar we willen, met de mogelijkheid om onze fietsen mee te nemen. Het idee van een mobiele thuisbasis, waarin we kunnen leven, werken en reizen, sprak ons enorm aan. Daarbovenop kwamen we tijdens het fietsen meermaals in een (kleine of grotere) storm terecht. Momenten die vaak mooi en spannend waren, maar soms toch ook de stuipen op het lijf konden jagen. Dit kan met een busje nog steeds gebeuren, maar het voelt veiliger aan om onderdak te zoeken in Odette (yes, zo heet onze camper!) dan in een tentje (check de review van onze Hilleberg Nallo 3GT).


De start van het project - hoe begin je aan een zelfbombouw camper?

We begonnen met het zoeken naar de perfecte bus. Na veel wikken en wegen kozen we voor een model dat groot genoeg was om comfortabel in te leven, maar compact genoeg om gemakkelijk te manoeuvreren. Zo kwamen we uit bij een Renault Master L3H3, wat ons de ideale grootte leek. Ook begonnen we in september 2023 met de cursus ' camperfactory' bij Anne-Sophie en Pieter van Routegoesting. Voor ons, als complete leken en niet de meest handige harries, gaf deze cursus veel cruciale informatie en een extra portie durf om aan die proces te beginnen.


De volgende stap was het plannen van de indeling: waar komen het bed, de keuken, de opbergruimte? Een goede tip die we van Anne-Sophie en Pieter kregen, was om drie must-have items op te sommen. Wat er ook met de rest van de inbouw zou gebeuren, deze drie zaken moeten absolute prioriteit krijgen. Voor ons waren deze drie zaken:

  1. Een vast bed!
  2. Een oven om lekkere granola en pizza's in te maken onderweg.
  3. Een zitruimte  waar we ons met twee redelijk comfortabel in kunnen nestelen en werken.

Vaak krijgen we de vraag waarom we geen douche hebben geïnstalleerd? Een begrijpelijke vraag, maar enerzijds waren de technieken hiervoor nog ingewikkelder + neemt een douche ontzettend veel plaats in bij een camper. Daarnaast zijn we al enkele jaren gewoon om ons in riviertjes of op campings te wassen, deze luxe voelde voor ons dus als overbodig aan.

Eenmaal we onze prioriteiten juist hadden, gingen we aan de slag met schetsen, bekeken talloze YouTube-video's en lazen blogs van andere vanlife-enthousiastelingen. Net zoals we destijds niets kenden van fietsen, geloofden we er nu opnieuw sterk in dat we het gaandeweg allemaal wel zouden leren. Dat valt met een korreltje zout te nemen.

Het ombouwen van de camperbus: een leerproces

Het ombouwen van de camperbus was een intensief proces. We leerden werken met isolatiematerialen, hout en elektricitei. Elke stap bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Het aanleggen van de elektriciteit was bijvoorbeeld een hele klus, maar het gevoel van voldoening toen de eerste lampjes brandden, was onbeschrijfelijk.


We kozen voor duurzame materialen en probeerden zoveel mogelijk zelf te doen. Dit maakte het project niet alleen betaalbaarder, maar gaf ons ook een sterk gevoel van trotsheid over onze camper. Hierbij moeten we vermelden dat we dit nooit zonder alle hulp van vrienden en familie gerealiseerd konden hebben. Misschien een belangrijke tip dus: Durf vragen!

Over het ombouwproces van de camper gaan we hier niet erg uitbreiden, maar wat we wel kunnen zeggen is dat voorbereiding het halve werk is. Op de blog van Routegoesting schreven we een leuk artikel over het ombouw-klaar maken van onze bus, dat kan je  hier  lezen.

Ups en downs tijdens het ombouwen

Natuurlijk ging niet alles van een leien dakje. We stuitten op onverwachte problemen, zoals kleine lekkages en technische complicaties (elektriciteit aanleggen is verschrikkelijk!). Er waren momenten van frustratie, maar ook van euforie wanneer iets eindelijk lukte. Deze ervaringen testten ons geduld en doorzettingsvermogen. Vaak zeggen we nog tegen elkaar dat deze ombouw een grotere test was dan onze huwelijksreis met de fiets van 1.5 jaar.

Wat we vooral hebben onderschat tijdens het hele proces, is hoe tijds- en energie slorpend het allemaal kan zijn. Zelfs tijdens "vrije" weekendjes, ging onze aandacht steeds weer naar het ombouwproject, het bezoeken van een zoveelste zelfbouwmarkt (waar we dan vaak eens de verkeerde schroefjes of boutjes kochten) en het letterlijk wakker liggen van ons camperbouw-plan. Achteraf gezien hadden we waarschijnlijk veel beter een aantal maanden verlof genomen om ineens door te bouwen aan de camper in plaats van er bijna elk weekend mee bezig te zijn.


Wat we wel als tip kunnen geven, probeer je zinnen te verzetten van tijd tot tijd. Na een periode heel hard gewerkt te hebben aan Odette, besloten we om toch even op pad te gaan. Ook met een onafgewerkte bus kan je al op avontuur gaan, en zo geschiedde. We sprongen in Odetten en reden richting een van onze favoriete streken dicht in de buurt: Eifel! Wat deed het deugd om op pad te zijn met een (deeltijds) afgewerkte camperbus.

Het resultaat: onze droomcamper Odette!

Na een kleine pauze in de herfst, besloten we om er tussen december 2024 en maart 2025 weer hard in te vliegen. Na maanden van hard werken en klussen is onze camper eindelijk "klaar". Er zijn nog wat afwerkingen die op ons staan te wachten, maar we voelen ons meer dan klaar om al leuke reizen te ondernemen.

Odette is een knusse, functionele ruimte die aanvoelt als thuis (vooral lof aan Stefanie met haar oog voor inrichting!). Met een comfortabel bed, een compacte keuken en voldoende opbergruimte voor onze fietsen en uitrusting. We zijn trots op wat we hebben bereikt en kunnen niet wachten om op pad te gaan. In deze blog vind je nog niet de afgewerkte versie van onze camperbus, daarover schrijven we later een kort, apart artikel. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!


Plannen voor de toekomst

Met onze camper willen we Europa verkennen, van de bergen in Oostenrijk tot de stranden van Portugal. We kijken ernaar uit om nieuwe plekken te ontdekken, mensen te ontmoeten en onze ervaringen te delen op de blog. Daarnaast hopen we anderen te inspireren die dromen van een eigen camper of een leven op de weg. En ja hoor, wanneer we dit schrijven zijn we al een maandje aan het reizen. We gingen al snowboarden in Frankrijk en bikepacken in Spanje. Tot eind Mei gaan we met Odette op pad en nu en dan hopen we jullie af en toe jaloers te maken met wat leuke kiekjes en verhalen. Bij deze al een leuke foto van ons tweetjes (in slechte kwaliteit, woops), met nieuwe fietsen waarover later meer, bij Odette!


Tips voor wie zelf een camper wil ombouwen

  • Begin met een goed plan: Denk na over je behoeften en maak een gedetailleerde indeling (remember die top 3!)
  • Leer van anderen: Er zijn talloze bronnen online die je kunnen helpen, maar een hands-on cursus camperombouw zoals die van Routegoesting kunnen we alleen maar aanbevelen!
  • Wees geduldig: Het ombouwen kost tijd en energie, maar het is de moeite waard. Vlieg, lach, huil... alles komt goed in the end.
  • Geniet van het proces: Zie het als een avontuur op zich en geniet ook van elke kleine overwinning.

We hopen dat onze reis van bikelife naar vanlife je inspireert om je eigen dromen na te jagen. Of je nu een camper wilt ombouwen, een lange fietstocht wilt maken of een andere uitdaging aangaat, onthoud dat het pad net zo belangrijk is als de bestemming.