Hilleberg Nallo 3GT
Gear Reviews
Stefanie & Niels
Gear Reviews
05/22/2024

Welke tent koop ik voor een wereldreis met de fiets? Review Hilleberg Nallo 3GT

05/22/2024

Ben jij ook op zoek naar een tent voor een wereldreis met de fiets? Wanneer een tent minstens 50% van de tijd jouw slaapplek is, dan kan je er best zeker van zijn dat je een robuuste, makkelijke tent meeneemt op jouw wereldreis. Hier kan je onze uitgebreide mening lezen over de Hilleberg Nallo 3GT tunneltent. Ook geven we graag wat leuke alternatieven aan je mee.

Review-hilleberg-nallo-3gt-tent-fietsreis

Zoektocht naar de tent

Waar onze fietsen praktisch ons enige vervoersmiddel zijn, beschouwen we de tent als ons huisje. We besloten al snel om de basis van deze twee zaken goed te leggen en op die manier kwamen we al heel snel uit bij het merk Hilleberg.

Dit Zweedse familiebedrijf staat bekend als de crème de la crème onder de tenten en heeft een heel mooi aanbod. Het was een aankoop die duurder was dan we initieel in gedachten hadden, waardoor we wel op andere zaken hebben bespaard. De zoektocht naar de tent verliep heel vlot, het was een van de eerste zaken die we aankochten voor de fietsreis.

Tunneltent vs freestanding

Merken zoals Hilleberg, MSR, The North Face, Nemo, etc. maken allemaal prima tenten die kunnen dienen voor een wereldreis. Belangrijker dan het kiezen van een merk, is de keuze tussen een tunneltent of een freestanding (of stand-alone) tent. Ondertussen kochten we ook een MSR Bikepacking Hubba 2P tent, hierover hopen we snel een aparte review te schrijven.

Om dit zo kort mogelijk uit te leggen, kies voor een tunneltent indien ruimte voor jou de belangrijkste eigenschap is in een tent. Kies voor een freestanding tent als je de mogelijkheid wilt hebben om een tent overal te kunnen plaatsen (ook zonder buitenzeil). Het ligt een beetje ingewikkelder dan deze uitleg, dus contacteer ons gerust als je extra vragen hebt hieromtrent. Wij geven het alvast kort mee, omdat wij hier eerlijk gezegd niet heel goed over hadden nagedacht bij de aankoop van onze Hilleberg Nallo 3GT.

Freestanding-tent-voor-een-fietsreis

Kwaliteiten Hilleberg Nallo 3GT

De Hilleberg Nallo 3 GT is een red label drieseizoens-tunneltent. De specificaties van alle onderdelen kan je vinden via deze link. Het belangrijkste om mee te geven in eerste instantie, is dat de tent gemaakt is van onverwoestbare kwaliteit. Niet enkel onze Nallo, maar alle tenten van Hilleberg staan er om bekend om de beste kwaliteit op de markt te produceren.

Wat vinden wij het leukste aan onze camping tent?

+ Driepersoonstent met GT-departement. Wij kozen voor een tent voor drie personen, want deze 200 gram extra in gewicht betekent een pak meer comfort in de tent. Het extra GT-departement is een aanrader voor een fietsreis, het geeft meer dan voldoende ruimte om alle spullen binnen op te bergen en tegelijkertijd ook nog binnen te kunnen koken indien het nodig is.

+ Het gewicht. Er zijn lichtere tenten op de markt, maar met 3 340 gram (grondzeil inclusief) is dit een extreem lichte tent voor deze grootte.

+ Gemak van opzetten/afbreken. Na twee keer oefenen, lukte het ons al om helemaal alleen (één persoon) de tent op te zetten en af te breken. Je kan ook de binnentent losmaken, zodat je deze droog kan houden als je de tent moet afbreken als het regent.

+ Compactheid. De tent neemt heel weinig ruimte in als hij eenmal ingepakt is.

+ Veelzijdigheid. De Hilleberg Nallo 3 GT kan je op allerlei manieren verluchten. Behalve in extreme warmte en vochtigheid, kan je deze tent in onze ogen gebruiken voor 90% van de omstandigheden.

+ Robuustheid. De tent is extreem sterk en alle kleinste details kloppen gewoonweg. We kampeerden al voor weken in IJsland, overleefden stormen in Wyoming en Slovenie... vaak was onze Hilleberg een van de enige tenten die nog recht bleef staan.

+ Uiterlijk. Wij vinden het een heel mooie tent die verkrijgbaar is in drie kleuren (rood, groen, zand). Wij kozen voor de zandkleurige.

Tent-voor-fietsreis

Alleen maar positief?

De zoektocht naar een perfecte tent die in alle omstandigheden dient, is onbegonnen werk. Net zoals bij het kiezen van een bikepacking fiets, is het bij de aankoop van een tent belangrijk om je eigen prioriteiten te stellen. De review van de Hilleberg Nallo 3 GT zou echter niet eerlijk zijn, als we de negatieve zaken links lieten liggen. Bij deze.

- De Prijs. Geen echt nadeel, want de tent dient bij goed onderhoud de rest van je leven. Een prijs van € 1.300 zorgt er wel voor dat je een goed budget moet hebben om deze tent aan te kopen. Wij kochten de onze bij de jaarlijkse tentverkoop bij Avventura te Gent met 15% korting.

- Het klimaat. Indien je voornamelijk in warmere, vochtige omstandigheden zou reizen, bestaan er zeker en vast betere tenten op de markt.

- De ritsen. Als we qua materiaal toch een opmerking moeten maken, dan gaat die over de ritsen. Ze werken best prima, maar soms haperen ze en dit is een probleem dat je vaker leest bij bevindingen van andere reizigers. (Update na 5 jaar en het gebruik van andere tenten) De ritsen blijven een issue, maar deze issue vervalt in het niets in vergelijking met de kwaliteit van andere merken.

- Geen stand-alone tent. Veruit het grootste nadeel volgens ons. Je kan de binnentent niet apart opzetten, wat heel jammer is bij warme omstandigheden. Ook moet je steeds de pegs in de grond steken, dus de tent staat niet op zichzelf. In het droge Spanje hebben we hierdoor toch al wat creatief moeten denken om de tent op te zetten. Een feature die we niet meer kunnen missen sinds we onze MSR tent Hubba Hubba Bikepack 2 hebben.

- De grootte. De afmetingen zijn enorm praktisch qua leefruimte, maar wat moeilijker om steeds makkelijk een plekje te vinden. Het kan wel eens zijn dat een klein tuintje te weinig ruimte biedt om dit model op te zetten.

- Niet compact op te bergen. Voor de hoeveelheid tent die je in de plaats krijgt, is deze Nallo 3 GT nog steeds zeer compact. Tijdens een fietsreis moet alles echter zo compact mogelijk, en het blijft best een lange "worst" die je meezeult op je fiets!

een-goede-tent-voor-een-wereldreis-met-de-fiets

Alternatieven

Indien je in dezelfde prijscategorie een tunneltent zou zoeken, dan is de Fjällräven Keb Endurance misschien een leuk alternatief. Een goede freestanding tent van Hilleberg is de Staika 2.

Als we gaan kijken naar leuke freestanding tenten, komen we vooral uit bij tenten van MSR en Nemo. Geheel afhankelijk van jouw budget en soort reis dat je gaat maken, zijn hier best wel wat leuke opties vanaf €300 tot €1000. We gebruiken sinds kort, zoals eerder vermeld, de nieuwe Bikepack Tent van MSR. Hier zullen we spoedig een review over schrijven, maar op het eerste zicht lijkt dit een bijna perfecte bikepacking tent! Ook bij het uitzoeken van een leuke tent kunnen we jullie zeker en vast helpen, contacteer ons dus zeker voor reisadvies op maat!

Conclusie

De Hilleberg Nallo 3 GT is een geweldige tent. Nog nooit hebben wij een tent gehad die zo ons zo veel plezier geeft. Ze is gemakkelijk op te zetten en op te bergen, betrouwbaar qua kwaliteit en we kunnen hier nog wel even lyrisch over doorgaan. Je kan nu eenmaal geen foute aankoop doen als je een Hilleberg koopt, deze tent zal ons ongetwijfeld nog vele jaren plezier bezorgen.

Zouden we deze tent opnieuw kopen? Nee, toch niet. Het lijkt misschien raar na onze lyrische woorden, maar naar eigen ervaring zouden we aanraden om een freestanding tent te kopen. Het voordeel van de grotere ruimte in onze tent weegt niet op tegen het voordeel van het stand-alone-principe. Het aantal keren dat we volledige avonden in onze tent moesten schuilen en de ruimte écht nodig hadden, kunnen we op één hand tellen. Het aantal keren dat we geen plek vonden omdat we geen freestanding tent hadden, niet.

We gaan zeker en vast nog even door met onze prachtige Hilleberg Nallo 3 GT, maar de aanvulling van onze freestanding tent van MSR is er niets voor niets gekomen. De freestanding tenten, Allak of Staika, van Hilleberg zijn geweldige tenten in de premium-categorie. Na jaren ervaring op de fiets zijn we van mening dat het compact opbergen van een tent een van de allerleukste features is, en die feature missen helaas alle Hilleberg tenten als je het vergelijkt met freestanding tenten van de concurrentie. Uiteraard krijg je met een Hilleberg veel meer stevigheid en waterdichtheid in de plaats, aan jou de keuze!

Reacties
Categorieën