Fietsvakantie in Amerika: onze tips en weetjes!
Fietsen door Amerika was voor ons een droom die uitkwam. Eindeloze wegen, ongeziene natuurpracht en gastvrije Amerikanen. Plan je een fietsreis in de Verenigde Staten, dan kunnen onderstaande tips jou misschien helpen om jouw fietsreis iets makkelijker te maken. Wij volgden een groot stuk van de Continental Divide (the Great Divide MTB Trail), van Montana tot Colorado en een klein stukje in Utah. Daarna namen we de trein om van San Francisco tot San Diego te fietsen.
Visum
Veel fietsers komen het land binnen met een ESTA. Deze geeft je toegang voor drie maanden in het land. Wij kiezen er echter voor om een B2-Visum aan te vragen. Dit kost iets meer moeite en geld (usd185), maar dit visum geeft ons toegang voor zes maanden en is tien jaar geldig. Het zorgt ervoor dat we iets flexibeler zijn en we niets gehaast moeten doen. Let wel op, want de wachtprocedure om een interview ter verkrijgen duurt momenteel enkele maanden.
Annual Pass Nationale Parken
Als je plant om meer dan twee Nationale Parken te bezoeken in de Verenigde Staten, dan is een Annual Pass het voordeligst! Een Annual Pass geeft je toegang tot alle Nationale Parken in de USA. De prijs is 80 USD en geeft je toegang met één wagen en vier volwassenen. Je kan deze ook gebruiken voor tot en met vier fietsers, maar dan moet je wel continu samen blijven. De pas is 1 jaar geldig.
Je kan de pas online aankopen of in het eerste park dat je bezoekt. Het is super makkelijk om ter plekke te doen dus dat raden wij ook aan.
Fietsen in een Nationaal Park is dus niet gratis, maar veel parken zijn wondermooi en zeker een bezoek waard. Wildkamperen is in Nationale Parken verboden, veel parken hebben gelukkig wel Hiker - Biker campsites die voordeliger zijn dan gewone camping plekken. Reserveren is hier niet nodig. De prijzen zijn afhankelijk van park tot park en variëren van 5 tot 10 $ per persoon.
Membership Supermarkten - Boodschappen doen in de USA
Vaak komen we teleurgesteld naar buiten na een bezoek aan de supermarkt, de supermarkten zijn zodanig groot dat Stefanie zelfs een halve paniekaanval krijgt door de keuzestress die deze reusachtige winkels met zich meebrengen. De groente- en fruitafdelingen zijn in tegenstelling tot de diepvries rayons klein en de prijzen schieten de pan uit. Daarom is het vaak voordeliger om een klantenkaartje te vragen in supermarkten, op heel veel producten is er een mooie korting voor leden.
Laat je niet misleiden door deze foto want de Whole Foods Market was zeker niet onze favoriet. Het is waarschijnlijk een van de duurdere winkels in de VS, maar ze hebben wel iets meer gezonde voeding in huis zoals bonen en linzen. Ook het aanbod vegan en bio eten is het grootste in deze winkel. Voor sommige producten was het dus zeer handig, maar wanneer je weet dat de locals deze supermarkt als "Whole Paycheck" omschrijven, dan weet je voldoende.
Trader Joe's en Sprouts zijn ook twee supermarkten met een groot vegetarisch en vegan aanbod. Trader Joe's was prijs - kwaliteit onze favoriet! Deze winkels zagen we vooral in Californië.
Wij gingen zelden of nooit uiteten in de USA omdat de kostprijs heel hoog was. Fastfood was redelijk oké geprijsd, maar toch ook al snel $10 per persoon. De gemiddelde dagprijs voor boodschappen te doen bedroeg voor ons €16.
Wildkamperen in de USA
Toegestaan op BLM gronden - niet in Nationale Parken. Let wel op, want soms betaal je wel een fee op BLM grounds, vaak in de buurt van ontwikkelde gebieden. Je kan gratis wildkamperen, ook wel dispersed camping genoemd, op public land. Doorgaans is de regel: Wanneer je niet in een National Park, National Forest of Private Land bent, dan kan je in de States dus vaak gratis wildkamperen.
GOUDEN TIP: In kleine dorpjes, praat met de locals! Zo hebben we vaak ons tentje naast de kerk of brandweerkazerne gezet met "toestemming" van de locals.
Aangezien het streng verboden is om je tentje zomaar ergens op te zetten in de Nationale Parken, raden we dan ook aan om de regels rond wildkamperen hier rond te respecteren. Op deze manier bescherm je het wildlife, de natuur, jezelf... en uiteraard ook andere reizigers. We zijn enorm fan om te wildkamperen, maar als er duidelijk vermeld is dat je dit niet mag doen, dan voelen we onszelf er ook een pak beter bij om deze regels te respecteren.
REI - Outdoor shop in de USA
Ben je op zoek naar nieuw outdoor materiaal, dan kan je terecht bij de Amerikaanse keten REI. Bij deze Co-op kan je ook een membership afsluiten en ze geven best wel mooie kortingen. Je vindt in elke winkel een schap waar tweedehands - of geretourneerde spullen liggen die je vaak voor een koopje kan krijgen.
Maak jezelf bij de aanvang van jouw fietsreis naar de Verenigde Staten dus niet gek, want zelfs als je spullen kapot gaan onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om deze te laten herstellen of een nieuw item te vinden.
Adventure Cycling Association
Wil je graag in de Verenigde Staten gaan fietsen maar heb je geen idee waar te beginnen? De website van Adventure Cycling Association geeft heel wat inspiratie over lange afstand fietsroutes in de States. Ook hebben ze een app waar je al hun routes kan downloaden (is betalend), of kan je ook papieren maps kopen. In de gratis versie van de app kan je wel op de hoogte blijven van de wildfires en dat vonden wij best handig.
Publiek Transport
De afstanden zijn enorm in de USA, niet altijd evident als je er bent met de fiets en zeker niet als je niet veel tijd hebt. Het is best wat uitzoekwerk hoe je soms langere afstanden kan overbruggen. Één ding werd ons snel duidelijk, wij zijn verwend in Europa. Ook al kunnen we soms best streng zijn voor onze eigen NMBS in België, in de USA is het openbaar vervoer veel beperkter. In steden zoals San Francisco (BART) en Los Angeles valt het dan wel weer goed mee.
- Lange afstandsbussen doorheen het land: Greyhound US (fiets kan je meenemen, maar enkel in een doos)
- Bussen in Colorado: Busstang (fietsenrek voor de fietsen)
- Trein: Amtrak (je kan de fiets meenemen, maar dit moet je wel op voorhand bijboeken aan 20$ per fiets)
- Liften: Is eigenlijk verboden, toch hebben we het enkele keren gedaan (slecht weer, een platte band, wildfires, ...). Het grote voordeel is dat veel Amerikanen met een grote wagen rijden, ze hebben best wel wat plek voor fietsen.
Fietsen op Snelwegen
Op de Interstate Highways fietsen is verboden, behalve wanneer er geen andere optie is. Wij probeerden onze routes steeds te plannen zodat we hier niet op moesten fietsen, want aangenaam kan je het niet noemen. Gelukkig moesten we dit maar 1x doen. De pechstrook was breed genoeg en veilig, het was vooral het geluid dat deze ervaring een wrange nasmaak gaf. Het waren onze snelste 7km op de fiets. Deze wegen kan je op jouw routeplannen herkennen wanneer ze maar één of twee nummers hebben.
Daarnaast zijn er in Amerika ook de gewone Highways. Deze bestaan vaak slechts uit een rijstrook per richting, soms twee en uitzonderlijk drie. Niet al deze Highways hebben een even grote pechstrook en vaak maak je gewoon vrij intiem deel uit van het verkeer. We moeten er geen tekening bij maken dat dit vaak onaangenaam fietsen was en soms zelfs ronduit gevaarlijk werd. Het is onmogelijk om alle plekken specifiek te benoemen, maar over het algemeen merkten wij wel dat chauffeurs binnen Nationale Parken heel respectvol waren en hier was het nooit gevaarlijk. Vooral op lange rechte stukken zonder pechstrook werd het soms gevaarlijk vanwege de hogere snelheden. In Californië vonden wij het verkeer het minst aangenaam van overal.
Daarnaast zie je vaak roadkills wanneer je op drukkere wegen fietst, gaande van eekhoorntjes en vossen tot stinkdieren en hertjes.
Vooroordelen over Amerikanen
We moeten het toegeven, we hadden best wel wat vooroordelen over de Amerikaanse mentaliteit. Het land is ons bekend van televisie en films, dit gepaard met alle nodige showbizz en glamour. Als je jezelf er niet echt verder in verdiept, lijkt het wel dat alle Amerikanen rondrijden in grote auto's, veel drinken en een groot aantal onder hen maar al te graag met hun wapen rond ligt te zwaaien. Momenteel wordt ons hoofd zot gemaakt van de polariserende presidentsverkiezingen tussen Harris en Trump.
Er zijn redelijk wat vooroordelen die kloppen. Grote trucks zie je overal, het contrast tussen rijk en arm is gigantisch, de wapenwet (en eigenlijk alles wat politiek gekleurd is) zorgt voor een enorme verdeling binnen het land. De verdeeldheid voelt heel groot en we hoorden meermaals van mensen dat een deftig gesprek tussen republikeinen en democraten zelden mogelijk is. Toch vonden wij het zelf belangrijk om met iedereen in gesprek te gaan en er is geen betere manier dan doorheen verschillende staten te fietsen. Een conversatie met iemand in het midden van Wyoming verloopt ontzettend verschillend dan met iemand in San Francisco. Dit probeerden we steeds met onze eigen overtuigingen, maar de ogen open houdend voor iemand anders zijn mening zonder onmiddellijk in de verdediging te gaan. Er zijn standpunten die wij nooit zullen, en soms gewoonweg niet willen, snappen, maar dat neemt niet weg dat elk van deze mensen een verhaal heeft.
Stefanie vroeg meermaals naar de mening als de volgende president een vrouw zou kunnen of moeten zijn. Meestal was dit antwoord een volmondige ja, snel gevolgd dat er momenteel echter niemand op de voorgrond treedt om dit in werking te stellen. Uiteraard gaat het regelmatig over de vorige president, Donald Trump, en komen we in contact met echte Trump-haters, maar ook met mensen die er nog steeds van overtuigd zijn dat er fraude is gepleegd bij de vorige presidentsverkiezingen. Het is dus zeker mogelijk volgens ons om met iemand over politiek te praten, maar iemand zijn mening veranderen zal je niet snel in dit verdeeld land. Het is zwart, of het is wit.
Gastvrijheid in de USA
Losstaand van iemand zijn politieke voorkeur, gastvrij zijn ze zeker en vast in dit prachtige land. Behulpzaam, oprecht geïnteresseerd in wat we doen en vaak wordt er ons een slaapplek aangeboden zonder dat we er achter moeten vragen. Soms werd er ons zelfs ongevraagd een dollarbriefje in onze handen geschoven, heel bizar! Spijtig genoeg zien we langs de kant van de weg vele bordjes staan met "verboden toegang" en voelen we ons een indringer wanneer we te dicht op iemands terrein komen. Onze raad: wanneer je een Amerikaan te pakken krijgt, ga in gesprek, met respect, en leer elkaar beter kennen. Deze bordjes zijn vaak gewoonweg om mensen af te schrikken en we moeten toegeven, het doet best zijn werk.
De Dollar
Momenteel is €1 ongeveer 0,91 euro (November 2024). Voor ons lag de koers helaas een pak minder gedurende onze reis doorheen de States. Het is handig om steeds wat cash op zak te hebben. Sommige kleinere winkeltjes hebben oudere betaalmachines en het gebeurde wel eens dat onze credit card niet werkte.
Een kleine tip is dat je taxfree kan shoppen in sommige staten: Alaska, Delaware, Montana, New Hampshire en Oregon. Als je in een winkel staat moet je steeds een extra taks bijtellen op de prijzen die je ziet, behalve in deze vijf staten. Er komen geen extra taksen bij op shopping dus dat maakt het vaak wat goedkoper.
Fietsen huren
De USA heeft enkele zeer mooie plekken om te fietsen en mountainbiken en downhillen zijn enorm populair. Wij zijn geen enorme kenners hiervan, maar een paar plekken die interessant kunnen zijn: Steamboat Springs (Colorado), Grand Junction (Colorado) Estes Park (Colorado), San Luis Obispo (Californië), Moab (Utah) en nog veel meer. Een fiets kan je praktisch overal huren voor wat coole dagtrips.
Seizoenen
De seizoenen indelen in een groot land zoals de states is best moeilijk. Ze komen grotendeels overeen met de seizoenen in Europa, maar de temperaturen en het soort neerslag kan enorm van elkaar verschillen. Je kan jezelf voorstellen dat een winter in de Rocky Mountains in Colorado veel strenger is dan eentje aan de kust van Californië.
Vele fietsers fietsen van Noord naar Zuid of van Oost naar West (of omgekeerd) en op basis daarvan kan je het makkelijkste de start van je trip bepalen. Onze tips voor een fietsreis:
- Vermijd de Rockies tussen november en mei/juni
- Colorado is geweldig in september/oktober
- Californië is zonniger in hun herfst/winter dan in hun zomer. Je kan hier het hele jaar door reizen. In de winter is het iets kouder, maar je krijgt veel zon en vooral weinig toerisme in de plaats.
- Vermijd de desert gebieden zoals Moab in de zomer, veel te heet!
Wie van jullie is de volgende fietsreis al aan het plannen? En wie trekt er richting de USA? Als je nog inspiratie nodig hebt of wat hulp bij het plannen van jouw trip, laat het ons zeker horen in de comments. Hieronder vind je alvast de route die wij hebben gefietst.