Op wereldreis met de fiets tijdens corona
Het is ondertussen al een tijdje geleden, maar toch willen we graag deze blog nog met jullie delen. Waarom? Niet alleen heeft corona onze fietsplannen voor een groot stuk gedwarsboomd, deze periode heeft ons voor een gedeelte ook gevormd tot de personen die we nu zijn en hoe we het vervolg van onze wereldreis met de fiets zouden aanpakken. Een stukje geschiedenis dus over onze fietstocht van België tot Spanje, waarbij een change of plans tot onvergetelijke ontmoetingen leidde.
Onze voorbereiding voor de wereldreis met de fiets
1 april 2020, deze datum stond zeven maanden lang gemarkeerd in onze agenda. “De start van onze wereldreis op de fiets!” We kochten twee fietsen, een tent en nog heel wat outdoor spullen. Deze periode werd een rollercoaster van blogs lezen, outdoor winkels bezoeken, korte fietstrips maken en 100 keer uitleggen aan iedereen wat ons idee was. Velen verklaarden ons voor gek: "Op reis mét de fiets?! Hoe pak je dat aan?" Eerlijk, we hadden zelf geen flauw idee! Je kan andere fietsers volgen en hun verhalen lezen, maar wat het echt inhoudt weet je niet tot je er zelf aan begint. Het enthousiasme en de wens werd des te groter, we hadden zin in dit nieuwe avontuur en het kriebelde elke dag meer om er echt aan te beginnen.
Hoe wij onze fietsroute plannen
In een latere blog leggen we nog verder uit hoe wij onze fietsroutes plannen voor bikepacking trips en langere fietsreizen, namelijk via Komoot. Ondertussen loopt dit allemaal net iets anders dan in 2020 bij de aanvang van onze wereldreis. Waar we nu voor, toch voor langere fietsvakanties, alles iets meer op ons laten afkomen, wilden we destijds een globaal idee hebben van waar de weg ons naartoe zou brengen.
Na heel wat opzoekingswerk beslisten we om onze fietsrichting in grote lijnen vast te leggen. We zouden van Gent naar Kopenhagen fietsen en boekten een vlucht om op 17 juni 2020 van Kopenhagen naar Alaska te vliegen. Van daaruit zouden we naar het Zuiden fietsen om hopelijk Ushuaia, Argentinië, te bereiken. Hoe lang we daar over zouden gaan doen, daar hadden we geen idee van. Sowieso zouden we alles op ons eigen tempo doen, geen rush en indien nodig onze plannen onderweg aanpassen.
En toen kwam corona...
In januari 2020 vingen we het eerste nieuws op omtrent covid in Wuhan. De miljoenenstad in China ging in totale lockdown. Op dat moment hadden we nog totaal geen idee welke impact dit virus op onze plannen zou krijgen. Het leek een "ver van ons bedshow". Ondertussen waren we ijverig bezig om onze to-do lijst af te werken. Er werden al wat spulletjes ingepakt in ons huis, we gingen naar de arts voor onze vaccinaties en we brachten onze administratie in orde. De laatste weken op het werk waren aangebroken, nu is het voor écht!
Drie weken voor ons geplande vertrek op 01 april keken we verbijsterd naar de persconferentie waarin werd meegedeeld dat België, en niet veel later bijgevolg de wereld, op slot zou gaan. In plaats van ons afscheidsfeestje te geven en op de fiets te springen, moesten we opeens op zoek naar een nieuwe plek om te wonen aangezien de volgende huurders klaarstonden in ons huisje te Gent. In de daaropvolgende weken hebben we zowat alle emoties ervaren, van kwaadheid tot verdriet en van troost zoeken tot ongeloof. Uiteraard horen tegenslagen ook bij een wereldreis, maar dit voelde onwezenlijk aan. Onze droom werd aan diggelen geslagen door Covid-19.
Uitstel, maar geen afstel
Van april tot juni spendeerden we net zoals de hele wereld onze tijd voornamelijk rond de kerktoren. De hulp van vrienden en familie was geweldig en we konden snel terecht in een appartement van een collega van Stefanie.
Vanaf half juni was het toegestaan om opnieuw te reizen in eigen land en konden we gelukkig terecht in Niels' ouderlijke huis te Limburg. We beslisten om ons initieel plan uit te voeren en we fietsten op vier dagen tijd van Gent naar Kaulille. Deze eerste etappe van onze wereldreis was 250 km lang en startte op 18 juni. Dit voelde zo goed! We proefden van de enorme vrijheid, we hadden onze allereerste Warmshowers ervaring en kampeerden voor het eerst in onze Hilleberg Nallo 3GT. Corona leek voor het eerst sinds maanden opeens heel ver weg.
Aangezien we nog ook nog verlofdagen hadden en de situatie ondertussen wat beter leek te gaan, besloten we om twee weken te fietsen in Nederland en Duitsland. Het bleek een ideale trip om onze reisspullen uit te testen en we leerden best veel. Toen we terug richting huis fietsten stak de wrevel weer op. ‘Waar wachten we eigenlijk nog op?’ vroegen we ons af.
De start van onze fietsreis!
01 september 2020, een nieuwe datum in de agenda, een nieuwe richting om uit te gaan. We besloten om een nieuwe planning op te maken en om van onze droomreis werkelijkheid te maken. Met vele vraagtekens en een portie goede moed, zeiden we voor de derde maal op een half jaar tijd ‘tot ziens’ tegen “ons” huisje. We hadden totaal geen idee waar de reis ons zou brengen, want covid kon op elk moment een stop zetten op deze onderneming. Tijdens het fietsen komen we heel weinig mensen tegen, slapen we vaak in de tent en we vormen onze eigen bubbel.
We zijn enorm dankbaar dat we dankzij covid extra quality time met vrienden en familie konden doorbrengen. Het ontdekken van ons eigen landje was daarbovenop een leuke tijd en we blikken hierop terug als een enorm leerrijke en warme ervaring. Het werd een emotioneel afscheid in september, helaas zonder de nodige knuffels, maar eindelijk konden we zeggen “WE ARE ON THE ROAD!”.
Fietsen richting Zuid-Europa
Ons initiële plan om richting het noorden te fietsen konden we in september in de prullenmand gooien. We beschikten over veel goed outdoor materiaal, maar niet om de winters in Scandinavië te overbruggen. Onze fietsroute leidt ons richting Zuid-Europa. Via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland gaan we helemaal tot in Italië, om van daaruit de boot te nemen naar Spanje. Hier zouden we de winter overbruggen om dan, met hopelijk minder covid-problemen, begin volgend jaar naar Zuid-Amerika te gaan.
Vanaf half september kwamen we al relatief veel in de problemen. Volledige provincies in Frankrijk werden afgesloten, in Italië bekeek de lokale bevolking ons aan alsof we aliens waren en de regels in Spanje waren uitzonderlijk streng. Toch hebben we tot de dag van vandaag geen moment spijt dat we deze reis ondernomen hebben.
Zo hadden we nooit verwacht om door het wondermooie Zwitserland te fietsen, werden we in Italië uit de nood geholpen door een bijzondere man tijdens stormweer en voelde het zonnetje aan de Spaanse kust nooit heerlijker! Ook hadden we de ervaring om eens op een ferry te stappen van Italië tot Spanje, wat een belevenis op zichzelf was! Na een tweetal weken in Spanje te fietsen, stond Niels zijn mama ons op te wachten in Murcia. Sinds enkele jaren woont zij in Spanje en dit bood ons een veilige plek om de winter te overbruggen tijdens lockdown nr 2.
Een bizarre fietsvakantie tot Spanje
Na net geen twee maanden op de fiets, leek het surreëel om een tussendoel bereikt te hebben. Ongeveer 2 700 km op de teller en nul platte banden later vonden we voor even een nieuwe thuis. De fietsvakantie vanuit België leidde ons tot in Spanje en ook al ervaarden we in Spanje wat stress door de strenge lockdown regels, we prijzen ons nog steeds ontzettend gelukkig met deze ervaring.
Ondertussen zijn we al een tijd verder met een pak meer fietskilometers in de benen. Zo ondernamen we bikepacking trips binnen Europa, maar brachten we ook onze huwelijksreis met de fiets van onbepaalde duur tot een goed einde. Alles wat de jaren na deze reis van België tot Spanje is gebeurd, hebben we te danken aan ons doorzettingsvermogen in deze periode. Met momenten is het heel close geweest en wilden we de handdoek in de ring gooien, sparen voor een huisje en misschien later nog ooit eens een fietsreis maken.
We zijn mega blij dat we op onze tanden hebben gebeten in deze rare periode en volop voor onze droom zijn gegaan. Het lijkt misschien een luxeprobleem, en dat is/was het zeker en vast ook, maar voor ons had die droom enorm veel waarde. Als we hier 1 tip in willen delen? Praat over je droom, blijf erin geloven, hoe moeilijk het soms ook wordt, want je krijgt er zoveel in de plaats.
Droom jij van een wereldreis met de fiets?
Wat zijn jouw grootste moeilijkheden of tegenslagen geweest tijdens het voorbereiden van een fietsreis? Ben je ook van plan om ooit een wereldreis met de fiets te maken? Laat het weten in de comments en contacteer ons indien je vragen zou hebben.