ORTLIEB Bikepacking Setup voor langere reizen: Wat zit in welke fietstas?
“Jullie lijken precies alles onder controle te hebben met die setup!”, of, "Die verdeling is super cool!". Reacties die we geregeld krijgen via Instagram of in real life, maar eerlijk? Ondertussen durven we onszelf wel ervaren bikepackers te noemen — zelfs wereldreizigers op twee wielen. Maar zo is het zeker niet begonnen.
Toen we jaren geleden onze touring fietsen, Surly Bridge Club, kochten, dachten we: nu zijn we vertrokken. Tot we na amper 35 kilometer — nog niet eens van Brugge tot Gent — een B&B moesten boeken omdat we compleet stikkapot waren. Onze minieme bepakking sloeg helemaal nergens op, we wisten niet hoe we alles moesten indelen, en het hele idee van bikepacking voelde plots iets minder romantisch dan op YouTube.
Fast forward naar vandaag: tienduizenden kilometers verder, door bergen, bossen, woestijnen en de meest winderige plekken zoals IJsland. We testten verschillende setups, maakten elke beginnersfout die je maar kunt bedenken, en kwamen uiteindelijk uit bij een systeem dat voor ons écht werkt — betrouwbaar, waterdicht en slim ingepakt. In deze blog tonen we je onze Ortlieb bikepacking setup van dichtbij: wat zit er waar en waarom kiezen we voor deze indeling tijdens medium tot langere avonturen. Je vindt ook een handige, gratis paklijst die je zelf kan downloaden (linkje op het eind van dit artikel). Geen stress, gewoon inspiratie en ervaring uit de praktijk — zadel op, tas dicht, let’s go!
Waarom ORTLIEB tassen?
Deze vraag krijgen we vaak, het is misschien wel een van de meest gestelde vragen. Laten we om te starten misschien wel één ding duidelijk stellen, er zijn veel kwalitatieve merken op de markt. Veel heeft te maken met positionering, marketing, welk reispubliek wil je bereiken... Voor vele fietsreizen zullen andere merken ook voldoen, maar wij bekijken dit vanuit ons standpunt: materiaal moet tegen een stootje kunnen, intensief gebruikt worden, zonder twijfel volledig waterdicht zijn en esthetisch mag het er ook nog eens mooi uitzien. Doorheen de jaren hebben we het geluk gehad om andere merken ook te testen. Vooral qua gebruiksgemak vonden wij bijvoorbeeld ReStrap enorm handig, en er cool uitzien, maar tijdens langdurige tochten door gure, natte gebieden was het verschil met ORTLIEB zeker voelbaar als het aankwam op waterbestendigheid.
Niets is zo vervelend dan met natte spullen op je kampeerplaats aankomen en daarom hebben we voor onze wereldreis met de fiets de knoop finaal doorgehakt, Ortlieb it is! Hier hebben we tot de dag van vandaag nog steeds geen seconde spijt van gehad.
Onze setup in een oogopslag
Genoeg geluld, laten we met de deur in huis vallen. Welke ORTLIEB tassen gebruiken wij tijdens onze reizen? De setup die je ziet op de foto's in deze blog zijn bijna allemaal gemaakt tijdens onze bikepacking trip door Spanje van twee weken. De tassen zitten niet overvol, laten voldoende ruimte voor wat extra's onderweg en voor ons is deze setup za-lig! Dit is de bikepacking setup die we aanraden voor fietsreizen vanaf 1 week tot zelfs enkele maanden. Meer nog, de setup op het eind van onze wereldreis van 1.5 jaar kwam enorm dicht in de buurt bij deze.
Je kan deze setup volledig naar je eigen hand zetten. Aangezien wij als koppel reizen, kunnen we gewicht goed verdelen en kunnen we deze setups iets makkelijker aanpassen. Indien je solo reist voor langere tijd (meer dan 1 maand), dan raden we aan om naar Stefanie haar setup te leunen, zeker als je een beginnende bikepacker bent. Indien je minder lang reist OF sowieso gewend bent om heel lichtbepakt te fietsen, dan is Niels zijn setup weer beter.
Overzicht van Stefanie haar fietstassen
- Handlebar-Pack QR 11L: Ideaal om een fototoestel, geldzaken, wat extra snacks etc. in te steken. Niet super simpel om te bevestigen, maar eenmaal deze hangt kan je erop vertrouwen.
- Frame-Pack 4L: Plaats zwaarder materiaal tussen je frame! Alles van electronica (opladers, e-readers, kabeltjes, etc.)
- Fork-Pack 5.8L (2 stuks): Toiletgerief aan de ene kant, ehbo-kit aan de andere kant. Ook de regenjassen - en broeken zitten in deze Fork-Packs. (Wanneer deze nat zijn, stoppen we het regengerief aan 1 kant en toiletgrief + EHBO samen aan de andere. Eenmaal bevestigd, een van de allerbeste tassen ooit uitgevonden door ORTLIEB naar onze mening. We schreven een uitgebreide review van deze Fork-Packs.
- Quick-Rack: Binnenkort een uitgebreide review op onze blog, al kunnen we dit rek aanraden voor iedereen die op zoek is naar een lichtgewicht, robuust rack. Heel handig te monteren en demonteren, het kan tot 20 kg dragen (dat is zelfs niet het totale gewicht van alles wat je meedraagt). Aan deze Rack bevestigen wij de Gravel-Packs.
- Gravel-Pack Duo 29L: Sinds kort dragen we ieder ons eigen materiaal, zo zijn we ook voorbereid als we eens solo op reis willen gaan. Aan één kant bevinden zich de slaapspullen, aan de andere kant alle kledij (behalve regengear). Over het algemeen is dit een vrij goede verdeling qua gewicht. Tijdens onze fietsreis vonden wij de Back-Roller Plus van 2 x 20L vaak net te groot, deze Gravel-Packs zijn een goede tegemoetkoming!
- 2x stem bag: We vinden het heel jammer dat ORTLIEB deze nog niet maakt, maar we maken al jaren gebruik van de stem bags van Restrap. Stefanie gebruikt deze aan voor haar waterfles aan een kant, zonnebril, zonnecrème etc. aan de andere kant.
- Top Tupe Bag ROSE: Ook deze is super handig voor wat kleine extraatjes. Bij Stefanie vind je hier snacks, sleutels etc terug.
Overzicht van Niels zijn fietstassen
- Handlebar-Pack 9L: Niels gebruikt de stuurtas om de tent (met footprint) in op te bergen. Deze Handlebar-Pack is een nieuwe favoriet voor hem, past netjes tussen zijn stuur.
- Frame-Pack 6L: Iets waar we niet graag op besparen qua gewicht, dat is lekker en gezond eten. Je fietst een hele dag, dus het is belangrijk om voldoende te kunnen meenemen. Om deze reden kiest Niels voor een frametas van 6L, die past netjes tussen het frame. Daar kan je onze kookset, waterfilter en nog extra snacks of droogvoeding terugvinden.
- Fixplus Gear Tighteners: Deze zijn zo handig! Als je een voorvork hebt met mounts, zijn deze straps perfect om extra water mee te nemen. Aangezien we soms 2 tot 5 dagen op plekken fietsen zonder voorzieningen, is dit een leuke extra. Hier vind je onze isolatieflessen van Klean Kanteen terug, zodat we steeds fris water op zak hebben.
- Niels gebruikt GEEN Fork-Packs momenteel, al kan je deze Gear Tighteners wel vervangen hierdoor.
- Quick-Rack: Net zoals Stefanie maakt Niels hier ook gebruik van.
- Gravel-Pack Duo 29L: Same dan Stefanie, met ook aan de ene kant slaapspullen en de andere kant de kledij. Wanneer we de laptop meenemen, vind je deze ook terug bij Niels zijn kledij.
- 2x stem bag: Voor nog extra water!
- Top Tupe Bag ROSE: Klein reparatiemateriaal zoals een repair kit voor onze tubeless banden + de multitool.
- Dry-Bag Light 12L: Deze is optioneel, al raden wij vaak aan om hier toch gebruik van te maken. Deze neemt praktisch geen plek in wanneer er niets in zit, maar is handig om te bevestigen aan je Quick-Rack met een Fixplus Strap. Als we extreem veel water/eten meenemen, vind je hier nog wat extra in terug. Wanneer er voldoende suppy is onderweg, dan steken we hier onze TEVA-Sandalen in.
Wat wij onthouden na 10.000'en kilometers op de fiets
Om eerlijk te zijn, het voelt soms als een straatje zonder eind. Bedrijven staan niet stil met nieuwe uitvindingen, maar dit is een setup die we met volle overgave durven aanraden. Stevig, betrouwbaar, duurzaam en nog eens mooi voor het oog ook. Waar houd je naar ons gevoel het best rekening mee?
Waterdicht = gemoedsrust
Tijdens onze eerste avonturen met minder goede fietstassen, werd ons materiaal vaak eens nat/vochtig. Helemaal niet handig na een dag door de regen. 's Avonds droge kledij kunnen aantrekken en in een warme slaapzak kunnen kruipen is simpelweg levensbelangrijk.
Snelle toegang is key!
Water, eten, je zonnebril, eventueel je camera... wanneer je telkens moet stoppen om hier toegang toe te hebben, zal dit snel tegensteken. Zorg er dus voor dat de voor jou belangrijkste zaken een snelle en makkelijke toegang krijgen. Hiervoor zijn de stem bags per-fect.
Duur(zaam) is niet goedkoop, of toch?
Heel eerlijk: Ortlieb is niet goedkoop, maar het is wel een investering die jaren meegaat. Onze wereldreis maakten wij met tweedehands tassen die ouder waren dan 10 jaar (en waar we ondertussen iemand anders blij mee maakten). In onze ogen is het beter om ineens goed te sparen en een som geld neer te leggen voor duurzaam materiaal dat je superlang kan gebruiken.
Concreet: Wat vind je in onze paklijst voor een bikepacking reis?
Zonet heb je kunnen lezen welke fietstassen we gebruiken en hoe onze verdeling in elkaar zit. Heb je nog nood aan een grotere uiteenzetting? Top, bekijk dan zeker onze paklijst bikepacking voor lange avonturen. Deze bieden we gratis aan voor onze volgers en kan je makkelijk downloaden na het invullen van je mail.
Daarnaast bieden we ook aan:
Hoe ziet jouw setup voor een fietsreis eruit?
Heb je opmerkingen over onze setup en/of paklijst(en)? Ontbreekt er volgens jou iets? Of heb je vragen over deze setup en kan je nog wat meer hulp gebruiken? Laat het weten in onderstaande reacties!