fork-pack-op-fiets
Gear Reviews
Stefanie & Niels
Gear Reviews
02/26/2024

Ortlieb Fork-Pack Plus: Review Fietstas

02/26/2024

Wat doe je als niet enkel op bikepacking weekend gaat, maar ook graag eens een langere fietsreis van enkele weken onderneemt? Heb je 10 verschillende fietstassen nodig? Vroeger dachten wij dat het nodig was om de gehele setup te veranderen, maar met de komst van de ORTLIEB Fork-Pack en Fork-Pack Plus is dit gelukkig verleden tijd. Wij vonden hiermee de ideale fietstas voor elk avontuur! Ben je zelf ook overtuigd na het lezen van deze review? Top, onderaan dit artikel vind je een unieke kortingscode terug van 15%!

Specificaties Fork-Pack (Plus)

Deze ultralichte voorvorktassen met rolsluiting van ORTLIEB komen in twee verschillende uitvoeringen, de gewone Fork-Pack en de Fork-Pack Plus. Deze tweede is gemaakt met iets steviger cordura-weefsel, waardoor die met 325 gram ongeveer 10 gram meer weegt dan zijn broertje in de 5.8L uitvoering (€ 70). De gewone Fork-Pack is er ook in een uitvoering van 4.1L en die weegt slechts 290 gram (€65). De tassen komen in verschillende kleuren, de ene al wat mooier dan de andere. Bij ORTLIEB zitten ze echter nooit stil en elk jaar komen er nieuwe uitvoeringen in een ander kleurtje. 

https://www.ortlieb.com/nl_nl/fork-pack-plus-2022+F6402

Duurzaamheid van de Fork-Packs

Stefanie switchte temidden van onze wereldreis met de fiets in juli 2022 naar de Fork-Pack Plus tassen.  De Front-Rollers van ORTLIEB zijn prima voor een standaard touring setup, maar aangezien the Great Divide en the Baja Divide op onze planning stonden, leken de nieuwe Fork-Packs een betere keuzen. Hiermee overwon Stefanie ondertussen vele kilometers en na een zeer intensief gebruik tijdens dit avontuur tot en met augustus 2023, kunnen we ons overwegend positief uitlaten. Na meer dan 10.000km en best zware omstandigheden verkeren de Fork-Packs nog steeds in uitstekende staat. Niels gebruikt zijn tassen nog maar recent voor de paar kortere bikepacking trips die we tot dusver deden. 

We gebruiken al enkele jaren gear van ORTLIEB en zijn er eigenlijk volledig gerust in dat deze items ook weer lang zullen meegaan. Zo is de Back-Roller set van Stefanie al meer dan tien jaar oud en ook die zien er nog prima uit. Onlangs ontmoetten we een fietser op leeftijd die al meer dan 25 jaar dezelfde set ORTLIEB-fietstassen gebruikt. 

Als we praten over duurzaamheid zijn wij dan ook steevast van mening dat je beter eenmalig investeert in goed materiaal. Nog een leuk weetje? Laat je auto staan en fiets 34.84km om dit product te compenseren!Waterdichtheid van de fietstassen

Een zeer belangrijke kwaliteit van fietstassen waar ORTLIEB toch weer zijn betrouwbaarheid bevestigt. De Fork-Pack (Plus) fietstassen zijn gewoonweg enorm waterdicht. Je kan met een gerust hart alle waardevolle spullen opbergen zonder je zorgen te moeten maken of iets nat wordt, dit hebben wij bij andere merken helaas al eens anders ervaren. Een kleine randnota hierbij is dat de Fork-Pack Plus met het cordura weefsel iets langer water "vast houdt" en dus nat blijft ten opzichte van de gewone Fork-Pack. Op zich niets om je zorgen over te maken omdat deze vochtigheid aan de buitenzijde gelukkig niet doordringt tot de binnenkant van de tassen.

Je mag er ons woord op geloven dat we de afgelopen jaren doorheen de meest miserabele weersomstandigheden hebben gefietst. Van korte, intense onweersbuien met felle regen en hagel tot lange dagen in het zadel door de aanhoudende regen. Nooit kwam er een spatje water door deze Fork-Pack Plus, noch door andere tassen van ORTLIEB. Zelfs als we na een modderige tocht thuiskomen, spuiten we de tasjes proper met al onze spullen er nog in. 

review-ortlieb-fork-pack-plus-rtm

Hoe bevestig je de Fork-Pack tassen?

Allereerst dien je de meegeleverde Quick-Lock S Adapters te bevestigen aan je voorvork. Idealiter doe je dit evenwijdig met je fietsframe, zodat de fietstassen zelfs bij kleinere frames in scherpe bochten niet tegen je frame slaan. Als je voorvork 3 mounts (schroefbevestigingen) heeft die loodrecht staan ten opzichte van je voorvork, is het bevestigen van de QLS Adapters kinderspel. De set schroefjes wordt meegeleverd en na vijf minuutjes werk is de bevestiging klaar. Niels gebruikt een Tumbleweed T-Rack, waar er mounts zitten ingebouwd, en is dus op deze manier te werk gegaan.

qls-adapter-ortlieb-fork-pack-plus

Bij Stefanie was het installeren van de QLS wat moeizamer. Aangezien zij de tasjes rechtstreeks op haar voorvork wou bevestigen en onze Surly Bridge Club geen 3 loodrechte mounts bevat, moesten we destijds gebruik maken van de meegeleverde metalen bandjes met rubberen omhulsel. Dit was eerlijk gezegd toch minder praktisch dan verwacht en hier kwam wat vloekwerk en een portie geduld bij kijken. Je kan de ORTLIEB Fork-Pack fietstassen dus ook gebruiken als je voorvork geen voorziene schroefbevestigingen heeft, maar dan dien je de minder praktische bevestiging er wel bij te nemen. Let ook op, dit is niet geschikt voor carbon voorvorken of conische buizen. 

Ondertussen verkoopt ORTLIEB de Fork-Pack Adapter 45º tot 30º, deze zouden perfect moeten zijn om de angle van onze voorvork mounts te compenseren. Niels wilt binnenkort zijn voortassen ook direct aan de voorvork bevestigen, we hopen binnenkort een positieve review aan dit artikel toe te voegen voor jullie. 

Gebruiksgemak ORTLIEB Fork-Pack (Plus)

Op welke manier het QLS Adapter systeem ook aan je voorvork bevestigd dient te worden, over 1 ding kunnen we het snel eens zijn. De fietstassen zijn, na oefening zelfs met 1 hand, in een mum van tijd eenvoudig in te haken en te bevestigen aan de adapterplaat. Ook al ziet de adapter er misschien niet super stevig uit, de tassen hangen hier betrouwbaar aan bevestigd. Slechts 1x, op de Baja Divide in Mexico toen we tegen 40km/u naar beneden vlogen over een hobbelige afdaling, vloog een Fork-Pack van Stefanie eraf. We denken dat we deze toen niet 100% goed bevestigd hadden aangezien dit achteraf niet meer is gebeurd. 

review-ortlieb-fork-pack-plus-rtm

Het rolsysteem vinden we steeds heel handig en snel werken om de tassen te sluiten en te openen. Let wel op, 5.8L is nog steeds niet heel ruim, dit is dan ook de grootte die wij zouden aanraden in plaats van 4.1L. Voor ons zijn de tasjes perfect om wat extra kledij (zoals een regenjas, windstopper en wat handschoenen/muts) in op te bergen. Ook is het handig om eventueel een klein kooksetje en wat voeding in mee te nemen.

Voor fietsreizen van lange duur zijn de Fork-Packs een ideale aanvulling met eventueel een stuurtas en een Back-Roller set. Ook voor korte bikepacking trips zijn ze volgens ons onmisbaar en perfect aan te vullen met een frametas en/of zadeltas, afhankelijk van de lengte van jouw fietsvakantie. 

Verdict ORTLIEB Fork-Packs Fietstassen

Oké, we waren voor het schrijven van deze review misschien al een beetje bevooroordeeld door ORTLIEB, op een positieve manier dan. Aangezien we al jaren fietstassen van dit Duitse merk gebruiken, hadden we weinig twijfels aan de kwaliteit en het gebruiksgemak van de Fork-Plack (Plus) voorvorktassen. Toch is er een opmerkelijk verschil ten opzichte van concurrerende merken die ook licht en waterdicht materiaal op de markt brengen. 

kwaliteit-ortlieb-fork-pack

Een alternatief voor deze tassen is namelijk om te werken met dry-bags, al is daar steeds een groot nadeel aan verbonden. Je hebt namelijk een extra fork-cage nodig om een dry-bag aan te bevestigen. Hiervoor dien je allereerst al wat dieper in je geldzak te duiken, maar uiteraard voegt zo een cage ook nog extra gewicht toe aan je fiets. Hoe vervelend het bevestigen van de QLS Adapter van ORTLIEB misschien ook is op een voorvork zonder mounts, het blijft een leuke optie want bij een dry-bag met cage is dat geen mogelijkheid.

Ook naar waterdichtheid toe voelen we dat men bij ORTLIEB ook hier weer wat extra puntjes op de i zet. Na al enkele andere fietstassen geprobeerd te hebben, is dit de eerste fietstas van dit (lage) gewicht en dunne stof die ook effectief waterdicht is. Bij andere tassen hadden we steeds condens aan de binnenzijde en werden onze spullen na doorweekt in de regen te fietsen uiteindelijk toch nat en klammig, dat is bij deze Fork-Packs niet het geval. 

kwaliteit-ortlieb-fork-pack

Ben jij overtuigd van deze voorvorktassen?

Zoals je wel merkt, zijn wij ondertussen rotsvast overtuigd van de kwaliteit van deze fietstassen. In onze ogen de perfecte voor jouw paklijst tijdens bikepacking weekendjes of zelfs je wereldreis met de fiets. Het is niet meer nodig om nog een extra set fietstassen te koppen met deze all-rounder. 

Wat denk jij? Zou jij de Fork-Pack (Plus) toevoegen aan je assortiment? Als je al overtuigd bent, maak dan nu gebruik van onze unieke kortingscode: ORTLIEB-WRtM-15. Deze kan je gebruiken op de website van ORTLIEB en dien je in te vullen bij de laatste stap van de checkout (niet in het winkelmandje). Enkel geldig op fietstas-sets, single tassen en stuurtassen. Laat het ons zeker horen in de comments hieronder!


Reacties
Categorieën