Bikepacking Slovenië Triglav
Fietsbestemmingen
Stefanie & Niels
Fietsbestemmingen
01/26/2024

Bikepacken en hiken in Triglav Slovenië

01/26/2024

Afgelopen zomer besloten we om vanaf onze voordeur in Belgie tot in Slovenie te fietsen. Deze keer een "korte" fietsvakantie van twee maanden, maar eentje om nooit te vergeten met tal van hoogtepunten. Wat was nu het échte hoogtepunt tijdens deze fietsreis? Voor ons was dat zeker en vast de natuur rond Triglav Nationaal Park in de Julische Alpen te Slovenië. Een prachtig, ruw stukje natuur dat bol staat van het avontuur. En dat is exact wat wij deden, hiernaar op zoek gaan. In deze blog vind je alle informatie over hoe jij bikepacken en wandelen rond Triglav Nationaal Park in Slovenië kan combineren. 

Bikepacken en hiken in Triglav National Park Slovenië

Slovenië is de afgelopen jaren steeds drukker en drukker geworden, daarom kiezen wij ervoor om waar mogelijk de drukke wegen te vermijden en off-road te fietsen. Toch kom je al hikend nog meer speciale plekjes tegen in Triglav National Park, dat was voor ons de reden om zelf een route uit te stippelen waarbij we deze twee sporten met elkaar konden combineren: bikepacken en wandelen!

Bikepacken-en-wandelen-in-Slovenië

Al fietsend van België tot Slovenië

Onze fietsreis van België tot Slovenië was onderdeel van een langdurige fietsreis. Via de Alpe Adria fietsroute fietsten wij vanuit Oostenrijk nog een klein stukje door Italië, langs het grensdorp Tarvisio. Je komt Slovenië binnen via een mooi aangelegd fietspad langs een oude spoorlijn. In de verte vangen we al een glimp op van de fenomenale Julische Alpen. Na een uurtje kom je het bergstadje Kransjka Gora tegen, grenzend aan Triglav Nationaal Park. Een charmant dorpje waar de populariteit van Slovenië in de zomer ons al snel overweldigt. Zelf houden we eerst halt in Gozd Martuljek voor een familiebezoek, op 4 km buiten Kransjka Gora. Het zicht op de Julische Alpen en de Karawanken is magnifiek en je zal jezelf hier niet snel vervelen. Al snel denken we allebei: "Wat is het hier waanzinnig mooi!".

Fietsbus van Nederland tot Slovenië

Plan je om vanaf België of Nederland rechtstreeks naar Slovenië te reizen, dan raden we aan om de fietsbus te boeken via Cycletours.nl. Van april tot September biedt deze organisatie vervoer aan naar wel 8 Europese landen. De bus vertrekt vanaf Nederland en brengt je tot Villach (Oostenrijk) en Bled (Slovenië). De fietsen kan je tijdens de rit veilig opbergen in de fietstrailer zonder dat je deze uit elkaar moet halen. Enkel even je fietsstuur draaien, het voorrek eraf en klaar is Kees! 

Met 17 tot 19 uur is het een lange busrit, maar je verliest op voorhand geen tijd met het zoeken van fietsdozen, de fiets uit elkaar te draaien (en terug in elkaar te steken) en wij vinden het wel handig om hier geen gedoe mee te hebben. Veel leuker dan met het vliegtuig op reis en in onze ogen ook minder tijdsverlies met voorbereidingen. De zitjes op de bus zijn comfortabel genoeg om regelmatig even te dutten, alsook maken ze onderweg voldoende stops zodat je even de benen kan strekken en een toilet kan opzoeken. Wij namen deze fietsbus van Cycletours terug naar Nederland en waren super tevreden. 

fietsbus-nederland-sloveniē

Dagoverzicht bikepacken en hiken in Triglav!

In dit dagoverzicht vind je onze route terug van 14 dagen bikepacken en hiken rond Triglav Nationaal Park. Je vindt een uitgebreid dagoverzicht met tips en tricks, alsook de plaatsen waar wij geslapen hebben. Het is gericht op de avontuurlijke fietser en wandelaar, maar de route kan ook zeker en vast handig zijn voor andere vakantiegangers die slechts bepaalde stukjes willen implementeren voor hun reis naar Slovenië. 

Verder in deze blog vind je een uitgebreid dagoverzicht van ons avontuur in Slovenië. Heb je enkel nood aan een overzicht van dag tot dag en fietsinformatie? Dan kom je via onderstaande kaart terecht in Komoot waar je heel snel een overzicht vindt van dag tot dag met informatie zoals aantal kilometers, hoogtemeters, gpx-bestanden en meer. Het geeft een visueel beeld van de route die we in Slovenië voor twee weken hebben gevolgd. Wij gebruiken Komoot steeds voor het plannen en tracken van onze fiets- en wandelreizen. 

Beknopt dagoverzicht Triglav National Park

Verder in de blog lees je ons uitgebreid avontuur terug in het reisdagboek met diepgaande tips. Enkel nood aan een snel overzicht van de route

Dag 1: Bled

Om het makkelijk te houden starten we dit rondje vanaf Bled, aangezien deze stad heel makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer en ook de fietsbussen van Cycletours hier aankomen. We raden aan om minstens 1 nacht hier door te brengen. Hoe mooi deze stad ook is, verwacht jezelf wel aan een overrompeling van toerisme in het hoogseizoen. Je kan een leuke wandeling rond het meer doen, Bled Castle bezoeken, naar de rodelbaan gaan... en lekker gaan uiteten in een van de vele restaurants. Wij bestelden een heerlijke vegan pizza bij Pizza Gallus. 

Als je wilt kamperen zouden wij voor fietsers River Camping Bled aanraden buiten het drukke stadscentrum. Een betaalbare accommodatie op een 5-tal km buiten Bled vind je bij Tourist Farm Anzk. Indien je centraler wilt slapen dichtbij het meer betaal je onmiddellijk een pak meer geld. Zelf zijn we niet voor de luxe overnachtingen en zouden we Pr Monck of Vila Alice durven aanraden.

Fietsvakantie-Bled-Slovenië

Dag 2: Bled - Gozd Martuljek (het bikepacken kan beginnen)

Vandaag een eerste fietsdag van relatief korte afstand (40km) om in de mood te komen. Aangezien wij zelf langs de andere kant Slovenië binnenkwamen, fietsten wij dit stukje niet. We hoorden er van andere fietsers echter alleen maar goede dingen over.

We raden aan om in Gozd Martuljek halt te maken en niet in de drukke dorpskern van Kransjka Gora te slapen (tenzij je op hotel wilt). Een leuke campsite is Kamp-Spik waar je voor €47 per nacht voor 2 personen je tentje kwijt kan. Ook is er een klein supermarktje bij de campsite, al kan je om wat geld te besparen misschien al grote boodschappen doen in Bled voor je aan de fietstocht begint. Verblijf je toch liever in het centrum van Kransjka Gora waar de gezellige restaurants en cafeetjes zich op wandelafstand bevinden? Een betaalbaar plekje op een goede locatie is Apartments and Rooms Banic.

gozd-martuljek-uitzicht-triglav-national-park

Dag 3: Gozd Martuljek

Voor degenen die geen zin hebben in een uitdagende wandeling, deze dag kan je eventueel overslaan. Je kan echter een toffe hike toevoegen naar Zgornji Martuljkjov Slap. De gpx van deze mooie wandeling delen we graag in ons Komoot-profiel. Wij vinden het steeds heerlijk om tijdens onze fietsvakantie de fietsen even te parkeren en andere activiteiten, zoals wandelen, toe te voegen. Niet alleen zie je op deze manier andere dingen, ook is het een gezonde afwisseling voor je lichaam.

Wij kozen ervoor om de wandeling in een andere volgorde te doen dan hoe deze bewegwijzerd wordt op de route. Op deze manier ontloop je de grote drukte en zie je ook net iets meer van de omgeving. Als je onze route volgt, is de eerste waterval die je ziet meteen de hoogste. De route ernaartoe is uitdagend, maar over het algemeen goed doenbaar en veilig te bewandelen. Op de moeilijkere stukken zijn er steeds pegs en kabels gespannen waar je jezelf aan kan vasthouden. Enkel het allerlaatste klimmetje naar de hoogste waterval is enorm steil en niet aan te raden voor degenen met hoogtevrees. 

klim-naar-Zgornji-Martuljkjov-Slap


Vanaf de hoogste waterval volg je via onze route een oud wandelpad. Dit is niet onderhouden en je moet wel eens een keertje over een omgevallen boom klauteren of door dikke struiken heen wandelen, maar het is er heel rustig en leuk wandelen. Het laatste stukje van de wandeling, ook het meest toeristische, is heel toegankelijk en eigenlijk ook wel het mooiste. Je krijgt een mooi zicht op verschillende watervallen en op het einde wandel je opnieuw een stukje langs de rivier tot in Gozd Martuljek.

Vanaf de camping is de wandeling slechts een 12-tal km, maar je neemt er toch best drie à vier uurtjes de tijd voor om er volop van te genieten. Sluit de dag af met een korte fietstocht naar Kransjka Gora (4km) en geniet er van een lekker ijsje of koffietje. Uiteten kan je doen bij het restaurant van Hotel Kotnik (kan ook een fijne plek zijn om te slapen) waar ze verschillende lokale gerechten en lekkere pizza's serveren. Vegan eten bieden ze helaas niet aan, maar er zijn genoeg vegetarische keuzes.


Watervallen-hike-Gozd-martuljek

Dag 4: Gozd Martuljek - Vrsic Pass (off-road route!)

Vandaag opnieuw tijd om de fietsen boven te halen, er staat je een van de meest unieke fietstochten door Slovenië te wachten. Vanaf de camping in Gozd Martuljek tot de top van de Vrsic Pass is het slechts 20 km fietsen, maar je klimt wel 970 meter tot de top (waarvan bijna 800 meter in de laatste 12 km). De route vind je terug op Komoot. Een zware fietsdag, maar misschien wel een van de mooiste bergpassen die we ooit in ons leven hebben opgefietst!

De Vrsic Pass is de hoogste bergpas die je in Slovenië met de fiets kan beklimmen. Je klimt tot 1.611m hoogte en de pass bestaat uit 50 haarspeldbochten, dat zijn er meer dan Alpe d'Huez! Op voorhand twijfelden wij even door het aantal hoogtemeters en de minder goede reviews die je over deze bergpas leest qua veiligheid, maar we zijn ontzettend blij dat we er toch voor zijn gegaan. Vaak komen deze reviews van mensen die zelf weinig fietsen en de route nooit zelf hebben opgefietst, dus ze zijn altijd met een korreltje zout te nemen.

Met een gravelfiets (of iets bredere banden) kan je ook kiezen om de alternatieve gravelroute tot de top te volgen. (lees onze blog over het kiezen van een bikepacking fiets). Op deze manier ontloop je de grootste drukte van de auto's want je fietst slechts 4km op de verharde weg. Je bevindt jezelf temidden de ruwe bergtoppen en volgt in alle rust voor een lange tijd de Pišnica Rivier. De uitgebreide uitleg over deze route vind je hier terug. Het is een uitdagende fietsroute, maar ondanks het hoogteprofiel wel beter te doen dan we op voorhand hadden gedacht. Behalve een paar zeer steile stukken is het voor 95% van de tijd berijdbaar, zelfs met een bepakte fiets.

Vrsic-pass-Triglav-bikepacking

Indien je beperkt bent in tijd kan je ervoor kiezen om op dezelfde dag de afdaling te starten richting Bovec. Op de top van de berg vind je de Postman's Lodge waar je iets lekkers kan eten en drinken. Wij kozen ervoor om hier 1 nachtje te slapen en hiervoor betaalden wij €37 per persoon voor 1 nacht in een 8-person dorm. Tijdig reserveren is aangewezen in het hoogseizoen. Vele wandelaars en fietsers maken een stop in deze berghut, maar als je blijft slapen kan je in de avond (bij goed weer) genieten van de natuurlijke rust in deze omgeving. De zonsondergang temidden de Julische Alpen zijn wondermooi en om deze reden raden wij aan om hier toch 1 nachtje te genieten.

Vrsic-Pass-bikepacking


Dag 5: Vrsic Pass - Bovec

Het zonnetje straalt vroeg in de ochtend door de gordijnen, tijd voor een heerlijk ontbijtje van Xfood! We kozen ervoor om tijdens ons rondje Triglav Nationaal Park wat dehydrated voedsel mee te nemen om niet al te veel gewicht mee te sleuren. Het is voor ons de eerste keer dat we ook ontbijt eten op deze manier en we zijn opnieuw verrast door het grote vegan aanbod van Xfood.nl. Geen zin om zelf met eten te sleuren? Je kan ook een ontbijtje bestellen voor €10 in deze berghut.

ontwaken-postmans-lodge

Een makkelijke fietsdag van 41km (gpx) staat vandaag op je te wachten. De afdaling tot aan de Soça Rivier is magnifiek mooi en we genieten met volle teugen. Er is weinig plaats om een veilige stop te maken in de afdaling en het is best druk qua verkeer, maar gevaarlijk wordt het gelukkig nooit. De rest van de dag fiets je heerlijk en makkelijk langs de rivier en kan je verschillende stops maken om je wat te verfrissen bij warm weer. Het is de moeite om nu en dan te stoppen en een kijkje te nemen vanaf de vele houten bruggetjes die over de rivier lopen. 

De bestemming voor vandaag is Bovec, hét adrenaline stadje van Slovenië. Het is duidelijk merkbaar dat de meeste vakantiegangers hun route langs deze plaats loopt. Overal horen we iedereen Vlaams en Nederlands praten. Het is een hete dag en wij kiezen ervoor om tot drie km buiten het stadje te fietsen. Hier ligt een prachtige camping, Adrenaline-Check Eco Place. Hier kan je terecht met een tentje, maar ze verhuren ook prachtige glamping-tenten die blijkbaar heel populair zijn bij families. Let op, je mag hier niet kamperen in een camper(van)! De faciliteiten van deze plaats zijn geweldig met de properste keuken die we ooit zagen op een camping, buitendouches verwarmt op zonne-energie en eco friendly omgeving. Wij betaalden wel €44 per nacht om ons tentje te plaatsen op een kleine weide. Dezelfde prijs als iedereen die met de auto aankomt en ook parking nodig heeft, wat we alsnog aan de dure kant vinden. Toch blijft het een prima plek om Bovec te verkennen.

Afdaling-vrsic-pass-tot-bovec

Dag 6: Bovec (hiken in Bovec)

Bovec staat bekend voor alle adrenaline activiteiten die je vanuit hier kan boeken. Je kan er paragliden, aan canyoning doen, raften... en nog veel meer. Wij hebben er achteraf gezien een beetje spijt van dat we geen activiteit hebben gedaan (vooral de canyoning zag er supertof uit), maar ons budget liet dit helaas niet toe. 

Op deze "rustdag" trokken wij onze wandelschoenen aan en het leuke is dat je vanaf de camping kan starten. Je kan uiteraard kiezen om slechts 1 wandeling te doen, maar het was prima te doen om onderstaande wandelingen met elkaar te combineren. In de linkjes kan je de uitgebreide info over de wandelingen terugvinden:

Als je net als ons twee dagen op de camping blijft slapen is het slim op voorhand boodschappen te doen. Vanaf de camping is het toch minstens 3 km fietsen (en omhoog!) tot de dichtstbijzijnde supermarkt.

Bovec-hike-naar-boka-slap

Dag 7: Bovec - Most na Soçi

Vandaag staat je een mooie fietsrit te wachten van een kleine 40 km tot in Most na Soçi (route hier). Door een storm waren voor ons de eerste gravelwegen afgesloten, maar normaal is het een heel mooie route naast de Soça Rivier. Fietsen op de nationale weg is druk, maar gelukkig wel veilig. Wanneer we na 13 km een oude weg inslaan, zijn we overweldigd door de felblauwe rivier die ons de weg leidt. Eenmaal halfweg zal je meer en meer over plattelandswegen fietsen die je al golvend tot in Tolmin leiden. Hier kan je halte houden voor grote boodschappen en redelijk wat cafeetjes en restaurantjes vinden. Als je hier eventueel al halt wilt houden om een nacht in dit rustige stadje te slapen kunnen we Guesthouse Pri Stefanu aanraden. .

Een leuke camping vind je een 7-tal km verder in het dorpje Most na Soçi. Hier is de Soça rivier een pak rustiger dus ideaal om te gaan zwemmen of paddle-boarden. Ons tentje installeren we op Sotorisce Senca, onze favoriete camping in Slovenië. Je krijgt hier korting als fietser en betaalt €27 voor één nacht met twee personen. Je kan via de camping een kajak of paddle-board huren om Slovenië vanop het water te verkennen.

fietsen-langs-soca-rivier

Dag 8: Most na Soçi

Tijdens ons verblijf raast er de eerste avond een storm door Slovenië waarbij één van onze tentstokken breekt. De andere tentjes op de camping waren bijna allemaal naar de vaantjes of weg gewaaid en met alle geluk konden wij onze sterke Hilleberg Nallo 3GT zelf fixen met een reserve tentstok.

De schade na de storm is enorm met ronddrijvende takken in het meer, dakpannen van de huizen geblazen en ontwortelde bomen. Ons plan om gezellig te gaan paddleboarden op de rivier valt een beetje in het water, zeker wanneer de weersvoorspellingen opnieuw onweer voorschotelen. Met een korte dip in de rivier en een wandeling in het dorp maken we er het beste van en genieten we alsnog van de fijne locatie! 

Dag 9: Most na Soçi - Ribcev Laz

Vanuit Most na Soçi heb je de keuze om al fietsend of met de trein tot Ribcev Laz te geraken. De trein is hier in onze ogen de betere en veilige keuze, aangezien je met de fiets 60 km moet overbruggen op drukke en steile wegen met ongeveer 1.600 hoogtemeters. Welke route volg je dan om de trein te nemen en tot in Lake Bohinj te komen?

 1. Vanaf de campsite ga je naar het treinstation in Most na Soçi. Je kan via de dienstregeling de treinen online checken. Zorg ervoor dat je minstens een half uur voor de trein aanwezig bent. 
 2. Een treinticket van Most na Soçi tot Bohinsjki Bistrica kost €4.10 per persoon, inclusief de fietsen. Je kan dit simpelweg op de trein kopen bij de conducteur.
 3. Het inladen van de fietsen kan pittig zijn met zeer steile opstap, vandaar is het aan te raden tijdig aanwezig te zijn. In de trein is er meer dan voldoende plek om je fietsen een plekje te geven in de meeste treinen. 
 4. Het is een treinrit van ongeveer 50 minuten van Most na Soçi tot Bohinsjki Bistrica.
 5. Vanuit Bohinsjki Bistrica volg je een prachtig fietspad tot in Ribcev Laz!

fietsen-op-trein-slovenie

Wij vergaten de gps uit te zetten tijdens de treinrit, in ons gpx-bestand zie je dus zowel de fietstrajecten als de treinrit. Op camping Lake Bohinj kan je altijd terecht als fietser ook al is deze volboekt. Wij hadden contact met hen via Instagram en ze konden dit garanderen, alsook zou je de fietsen veilig in hun boothuis kunnen opslaan als je bijvoorbeeld een wandeling naar Triglav Nationaal Park wilt doen. 

Voor de eerste keer in Slovenië kiezen wij echter een hotelletje uit om Stefanie haar verjaardag te vieren. Op een 500-tal meter van Lake Bohinj vind je Hotel Gasperin, waar je ook de fietsen veilig kan opbergen voor meerdere dagen. Een zalig hotel met simpele, maar propere kamers en voor ons bleek het ideaal om de driedaagse hike naar Triglav Nationaal Park aan te vangen. De prijs voor één nacht in het hoogseizoen bedraagt ongeveer €150 inclusief ontbijt. Vér boven ons budget maar voor deze gelegenheid willen we graag eens een uitzondering maken. 's Avonds kan je een lekkere (veggie) hamburger gaan eten bij Karakter Bar

Lake-Bohinj-Slovenie

Dag 10-12: Zelf huttentocht plannen in Triglav

De dag begint met het heerlijkste ontbijt dat we ooit hadden in een hotel. Er zijn ontelbaar veel vegetarische en vegan opties en de eigenaren zijn ontzettend gastvrij. Onze buikjes zijn goed gevuld vooraleer we aan onze huttentocht in Triglav Nationaal Park beginnen.  

Ribcev Laz is de perfecte plaats om een wandeling richting Triglav te starten. In de zomer rijden er namelijk heel wat gratis bussen naar verschillende startplaatsen en zo kan je kiezen om een meerdaagse wandeling aan te vatten of voor een dagwandeling te kiezen. Een wandeling rond Lake Bohinj kan voor velen ook al meer dan voldoende zijn om te genieten van de prachtige natuur. 

Huttentocht-triglav-nationaal-park

Als je net als ons een meerdaagse wandeling wilt doen, dan kunnen we het volgende aanraden:

 • Je neemt de gratis bus van Ribcev Laz tot Vogar-Blato Crossing (lijn 3 of 4)
 • Dag 1 (gpx): Vogar-Blato bushalte - Koca Pri Triglavskih Jezerih (hier te boeken vanaf april/mei)
 • Dag 2 (gpx): Koca Pri Triglavskih Jezerih - Zasavska Koca na Prehodarci
 • Dag 3 (gpx): Koca Pri Triglavskih Jezerih - bushalte Vogar-Blato

De uitgebreide uitleg (en alternatieven) vind je terug in bovenstaande gpx-bestanden. Over het algemeen is het een doenbare wandeling met vooral hoogtemeters op dag één. Je kan het uitdagender maken om op dag één te kiezen voor de Stapçe Pass, iets wat af te raden is bij regenachtige omstandigheden. Wij doen deze wandeling in drie dagen en dat blijkt perfect uit te komen in de uitdagende weersomstandigheden (nat, onweer en storm vooral op dag 1), maar je kan er ook makkelijk een tweedaagse van maken door op dag twee te slapen in Zasavska Koca na Prehodarci. Deze berghut is zeker de meest charmante van de twee en in welke windrichting je ook kijkt, het uitzicht over de Julische Alpen is prachtig.

Slapen-in-een-hut-triglav

Deze wandeling naar de seven lakes in Triglav Nationaal Park is indrukwekkend mooi en enorm de moeite om toe te voegen aan jouw fietsvakantie in Slovenië. Ondanks het uitdagende weer genoten wij volop van de Julische Alpen en het karakter van deze wandeling. Begin tijdig aan het plannen van jouw wandeling in Triglav Nationaal Park, zeker als je enkele hutten met elkaar zou willen verbinden!

seven-lakes-hike-triglav

Dag 13: Ribcev Laz

Na de driedaagse hike in Triglav is het leuk om nog een dagje recuperatie in te bouwen. Lake Bohinj is hier in onze ogen een betere plaats voor dan Bled, aangezien het toch een pak rustiger en minder toeristisch is. Als het weer een beetje meezit kan je een dagje relaxen aan het water voor je de volgende dag weer op de fiets springt. 

Dag 14: Ribcev Laz tot Bled

Vandaag komt er een einde aan jouw prachtige fiets- en wandelvakantie door Slovenië. Wij bezoeken nog vrienden in Bohinsjka Bela, maar je kan makkelijk op één dag tijd tot in Bled fietsen vanaf Lake Bohinj om daar opnieuw de bus met Cycletours naar huis te nemen. Combineer dit en dit gpx-bestand met elkaar om de fietsroute te downloaden.

Om terug tot Bled te gaan volg je hetzelfde fietspad vanuit Ribcev Laz tot Bohinsjki Bistrica om hierna de nationale weg te volgen tot in Bohinsjka Bela. Tussendoor kan je een 7-tal km toevoegen op een nieuw aangelegd fietspad dat in opbouw is en tegen 2024 Lake Bohinj met Bled moet verbinden. Vanaf Bohinsjka Bela tot Bled wisselt het fietspad en de weg elkaar af. Ondanks waarschuwingen vooraf over de drukte op de nationale weg vonden wij het opnieuw zeer goed meevallen om veilig tot op de bestemming te geraken. 

fietspaden-in-slovenie

Wildkamperen en accommodatie in Slovenië

Slovenië is de laatste jaren een enorm populaire vakantiebestemming geworden en dat zie je ook terug in het aanbod van accommodatie. Naast een hele hoop ho(s)tels, kan je als outdoor liefhebber ook terecht op mooie campsites en prachtige berghutten. De keerzijde van deze populariteit? Wij vonden het op plekken ontzettend druk en vele plaatsen zijn weken/maanden op voorhand al volledig volboekt. Begin dus tijdig je zoektocht als je tijdens het hoogseizoen op vakantie wilt gaan in Slovenië. Het kostenplaatje kan best oplopen omdat wildkamperen verboden is in Slovenië, alsook was accommodatie en pak duurder dan we op voorhand hadden ingeschat. 

Als fietser heb je één groot voordeel. Ook al kom je aan op volgeboekte campsites, voor een bepakte fietser is er altijd wel plek voor een tentje. Wij zijn nog nooit (dus ook niet in Slovenië) doorverwezen bij aankomst op een campsite.

wildkamperen-in-slovenie

Nog een topic dat we kort willen aankaarten is wildkamperen in Slovenië. Tijdens onze wereldreis met de fiets deden we dit talloze keren, steeds met respect voor de omgeving en locals met het "leave-no-trace principe". In Slovenië kregen we echter al snel te horen van locals en andere reizigers dat wildkamperen verboden is. Vele andere reizigers waren al in aanraking gekomen met de politie en er wordt regelmatig en streng gecontroleerd met de nodige boetes. Zelf wilden we meestal ook twee nachten op een plaats doorbrengen om de omgeving te verkennen, dus vandaar ook onze keuze om in Slovenië voor campings en berghutten te kiezen om te overnachten. Ga je toch wildkamperen? Doe het met respect voor de natuur en vraag het steeds even na bij de locals, uiteraard is dit steeds op eigen risico!

Onze tips en weetjes over Slovenië

 • In het hoogseizoen is het druk en volgepakt met Belgen en Nederlanders. In dat opzicht is volgens locals mei/juni de beste reisperiode van Slovenië
 • Wij fietsten met onze Surly Bridge Club, al kan je hier ook bikepacken met andere modellen. Lees onze blog over het kiezen van een bikepacking fiets om meerdere opties te verkennen. Heb je nog meer vragen over de setup? Stuur ons dan een mailtje!
 • Boodschappen kan je doen in de Mercator, hier zijn vaak voldoende vegetarische opties. Supermarkten zijn op zondag gesloten. 
 • Betalen in Slovenië doe je met de €
 • Je bevindt jezelf in Alpengebied dus extreme weersomstandigheden kunnen elk moment plaatsvinden. Neem kledij mee om jezelf warm en droog te houden! Hou de Instagram pagina van Julian Alps in de gaten ivm updates over het weer. Goede kledij vind je via de website van Bushcraftsthop.nl.
 • Vele hikes zijn enorm uitdagend, neem gepast beveiligingsmateriaal mee als je dieper de bergen wilt intrekken.
 • De Triglav is het hoogste punt van het land!
 • Prekmurska gibanica is het lokale dessert van Slovenië, al waren wij geen superfan. De Kremsnica was veel lekkerder!
 • Je kan vele berghutten tot 24 à 48u op voorhand gratis annuleren (check dit zelf goed), het kan slim zijn om goed op tijd jouw schema vast te pinnen
 • Campsites maken steeds plaats voor fietsers
 • In sommige dorpen heb je gratis Wifi met WIFI4EU
 • Slovenië is een van de groenste landen van Europa. En het enige land ter wereld met LOVE in de naam!

In deze blog maken we gebruik van enkele affiliate links. Moest je bijvoorbeeld iets aankopen of boeken via deze links, ontvangen wij hier kleine stukjes van zonder dat jij hierdoor moet betalen. Alvast heel erg bedankt voor het vertrouwen!

Wil jij bikepacken of hiken in Slovenië?

Waar heb jij na het lezen van deze blog het meeste zin in? Bikepacken of hiken in Slovenië? Of zou je deze twee net zoals ons met elkaar willen combineren? Laat het weten in de reacties.

Reacties
Categorieën