Bikepacking-fiets-kiezen
Gear Reviews
Stefanie & Niels
Gear Reviews
01/25/2024

Een bikepacking fiets kiezen: Onze tips

01/25/2024

Hoe kies je een goede bikepacking fiets voor jouw fietsavonturen? De fietsmarkt is de afgelopen jaren enorm gegroeid en het is niet altijd makkelijk om met een gerust hart een tweewieler te kiezen die aansluit bij jouw manier van sportenen reizen.  

Wat is een bikepacking fiets?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is nu een bikepacking fiets? Een heel simpele vraag, maar een met vele antwoorden. Je spreekt in onze ogen van bikepacken vanaf het moment dat je materiaal meeneemt om enkele dagen tot weken op fietsvakantie te vertrekken. De website van Bikepacking.com geeft op een mooie manier weer dat deze prachtige manier van reizen voor iedereen een andere invulling kan hebben. 

Een bikepacking fiets moet bijgevolg uitgerust zijn om voldoende gear te dragen op jouw overnight trips. Dit kunnen korte weekendtrips zijn, maar dus ook fietsvakanties van enkele weken. Voor onszelf betekent bikepacking vooral off-road fietsen zoals gravelfietsen, maar dan bepakt! Al geeft iedereen hier een eigen invulling aan. 

hoe-kies-ik-een-bikepacking-fiets

Zelf zijn wij geen die-hard bikepackers die elke gram afwegen of met carbon frames van duizenden euro's rondfietsen. Voor ons is gewicht van ondergeschikt belang aan bijvoorbeeld slaap- en eetcomfort. Omdat wij hier op deze manier naar kijken, raden we dus niet enkel de lichtgewicht fietsen aan om op fietsreis te vertrekken. 

Vooraleer je overgaat tot het kopen van jouw eerste bikepacking fiets, stel jezelf deze vragen:

 • Hoe vaak wil je op bikepacking avontuur gaan?
 • In welke seizoenen wil je gaan fietsen?
 • Waar wil je fietsen (welke regio, land, continent?)
 • Hoe lang zullen jouw fietsreizen gemiddeld duren?
 • Zal je kamperen tijdens deze bikepacking trips?
 • Ben je van plan om te koken?
 • Ga je alleen op avontuur of met twee (of meer)?
 • Wat is jouw maximum budget voor de aanschaf van een fiets?
 • ...

Een hele hoop vragen, vandaar dat je ook zal zien dat er geen uitsluitend antwoord bestaat op de vraag: "Welke is de beste bikepacking fiets?".   Zo zal een fiets voor bikepacking reizen van korte weekendjes er heel anders uitzien dan die voor een fietsreis van onbepaalde duur. Als je bijvoorbeeld elke nacht een bedje boekt om te slapen, zal je een pak minder materiaal moeten mee zeulen dan wanneer je gaat kamperen. Ook het continent speelt een rol, als je voornamelijk in gebieden gaat fietsen waar de wegen slechter onderhouden zijn, is het bijvoorbeeld slimmer om een frame te kiezen waarop je brede banden kan monteren.

hotelovernachting-bikepacking

Onze 5 tips voor het kiezen van een goede bikepacking fiets

1. Leen een fiets of koop tweedehands!

Als beginnende bikepacker kan je vaak moeilijk inschatten als je deze manier van reizen effectief leuk zal vinden op lange termijn. Spendeer daarom niet onmiddellijk al jouw spaargeld aan een dure fiets, maar vraag bijvoorbeeld eens bij vrienden of familie rond als je een fiets kan lenen. Of stap eens binnen bij jouw lokale fietsenhandel om te kijken als je eens een fiets kan huren voor een weekendje. Valt een weekendje bikepacking wel in de smaak, start dan de zoektocht naar jouw eigen droomfiets voor bikepacking avonturen, in eerste instantie op tweedehands websites.

2. Een racefiets is niet ideaal voor bikepacking

Er zijn verschillende types fietsers, gaande van de kilometervreters onder ons tot de mountainbikers. In principe kan je perfect met een racefiets gaan bikepacken, maar evengoed met een all-trail mountainbike. Na enkele jaren ervaring kunnen wij met veel overgave zeggen dat je tijdens bikepacking trips verschillende soorten terrein zal overwinnen. Je zal jezelf in bossen bevinden, door het zand ploeteren, dikke stenen ontwijken of zelfs door rivieren je weg zoeken. Kies daarom niet voor een uitgesproken racefiets of mountainbike, maar zorg ervoor dat je op elk terrein comfortabel kan fietsen.

offroad-bikepacking-gravelbike

3. Brede banden for the win!

Over dit topic zal niet iedereen onze mening delen, iets wat we zeker begrijpen. Toch staat ons standpunt ondertussen vast, bredere banden hebben onze voorkeur. Het klopt dat je hierdoor onderweg wat aan snelheid zal inboeten, maar je krijgt er zoveel meer voor in de plaats. 

Het grootste voordeel is dat je meerdere ondergronden zal aankunnen. Zo ploeterden wij "probleemloos" met onze 27.5 x 2.8" banden door het losse zand op de Baja Divide in Mexico, maar waren deze banden net even handig tijdens onze fietstocht naar Slovenië over de begaande paden. Bredere banden geven je de diversiteit om met bandendruk te spelen. Hierdoor moet je jezelf onderweg veel minder zorgen maken over ontoegankelijke paden, een vrijheid waar voor ons geen prijs op staat.

Als je een nieuwe bikepacking fiets gaat kopen, vraag dan zeker na welke breedte van banden je kan monteren. Dit is namelijk voor elk frame/vork anders. Met onze 27.5" wieldoorsnede is de maximumbreedte 2.8". Wij raden aan om te kiezen voor een frame waarbij je minstens 2.25" banden kan monteren.

Schwalbe-G-one-allround-fietsbanden

4. Bezoek een betrouwbare fietsenwinkel

Misschien wel de belangrijkste tip als je een nieuwe bikepacking fiets wilt kopen: een betrouwbare fietsenwinkel is van onschatbare waarde. Zelf speurden wij eerst de tweedehandsmarkt af, maar aangezien wij vrij klein zijn, vonden we na enkele maanden zoeken geen geschikte fiets. Daarnaast beseften we ook dat onze fietsen ons transport zouden zijn voor de komende jaren tijdens de wereldreis met de fiets. Betrouwbaar materiaal was voor ons van onschatbare waarde en om die reden besloten we uiteindelijk om twee nieuwe fietsen aan te schaffen. 

We liepen een beetje verloren van de ene fietsenzaak naar de andere, waar zowel budget als kennis een probleem vormden. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Steershop in Brugge, waar we alleen maar positief over kunnen zijn. Een goede fietsenwinkel zal met elk realistisch budget aan de slag kunnen gaan, en dat is ook exact wat bij ons gebeurde. Doe een testrit bij de fietsenzaak, vraag even na hoe de dienst na verkoop verloopt en volg jouw gevoel. Vertrouw op het advies van deze vakmensen, zij kunnen helpen bij het doorhakken van knopen en het afstellen van de juiste bikepacking fiets. Voor ons heeft dit een enorme meerwaarde ten opzichte van online een fiets te kopen.

bikepacking-fiets-kopen-goede-fietsenzaak

5. Bepaal jouw budget op voorhand

Je kan een bikepacking trip maken op een fiets van €200 of een fiets van €10.000. Geld heeft voor iedereen toch een andere waarde en laten we eerlijk zijn, de een heeft er meer van dan de ander. Daarom is het ook belangrijk om een budget voor jezelf neer te schrijven en hier trouw aan te blijven. Er zal altijd iemand zijn met een betere bikepacking fiets, net zozeer als er altijd iemand zal zijn met een minder goede fiets. 

Waarom is dit belangrijk? Er zijn tegenwoordig ontzettend veel snufjes op de markt en de keuzes zijn oneindig. Stel daarom prioriteiten in wat voor jou belangrijk is! Is weinig gewicht bijvoorbeeld heel belangrijk voor jou? Helemaal prima, dan kan je misschien een kijkje nemen naar een carbon frame/vork. Of vind je het net zoals ons bijvoorbeeld belangrijk dat je weinig onderhoud hebt onderweg? Dan kan een investering in een Rohloff naaf weer de moeite zijn. Door jouw budget op voorhand vast te zetten zal je sneller vrede nemen met wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. 

Bikepacking fietsen in 2024

Even genoeg praktische informatie, welke fietsen raden wij concreet aan in 2024 om op fietsavontuur te vertrekken? Hierbij proberen we om een onderverdeling te maken per budget en type fietser. Gelieve rekening te houden dat dit onze subjectieve beoordeling is en dat je voor details omtrent de technische onderdelen best verder vragen stelt bij je fietsenmaker. Onze kennis is niet mega uitgebreid, maar door de laatste jaren dag in, dag uit, op de fiets te leven voelen we ons voldoende gesterkt om advies te geven dat voor 90% van alle fietsers zal volstaan. 

1. Bikepacking fiets voor korte trips (rond € 1.000)

Zoek je naar een fiets met een meer beperkt budget rond € 1.000? En moet deze voornamelijk dienen voor weekenduitjes of trips van een weekje? Dan is het de moeite om eens te kijken naar de Marin Nicasio of Marin Nicasio +.

Deze Chromoly steel gravelbikes met dropbar geven je enorm veel waarde voor je geld, met een gemiddelde aankoopwaarde tussen € 750 tot € 1.100. Het standaard model komt met een 2x8 Shimano Claris drivetrain (11-32t) , terwijl de plus uitgerust is met een 1x9 Microshift Advent (46t). Daar waar de Nicasio + eerder gericht is op het zwaardere werk met 27.5" wielen en bredere banden, is de goedkopere versie meer een optie voor de racefiets liefhebbers onder ons met banden van slechts 35mm. Bij beide uitvoeringen kan je berusten op voldoende zitcomfort met het Marin Beyond Road Saddle. Onze voorkeur gaat zeker en vast uit naar de Marin Nicasio +. Steershop in Brugge verkoopt fietsen van Marin. 


2. Fiets voor langere bikepacking trips (€ 1.000 tot € 2.000)

Wij zijn fan van het zwaardere werk en ook hier gaat onze voorkeur uit naar een stalen fiets. Aangezien je op langere trips van enkele weken tot maanden ook meer materiaal zal meenemen, is staal zeker geen overbodige luxe. Daarbovenop is het overal ter wereld te repareren, wat in gebieden zoals Zuid-Amerika wel eens van pas kan komen. Zelf ondernamen wij de afgelopen jaren zowel onze bikepacking trips als de wereldreis met de fiets met onze Surly Bridge Club. 

Daar waar de Surly Bridge Club zeker een goede keuze is voor een iets "goedkoper" budget, durven we in deze categorie ook de Surly Grappler aan te bevelen. Een fiets specifiek ontworpen voor de dirt roads en single/doubletracks met de mogelijkheid om te kiezen uit 27.5" of 29" wielen. De 1x drivetrain met een 32t crankset vanvoor en een 11-48t cassette vanachter zal je zelfs zwaarbepakt overal naar boven gidsen. Surly maakt al jaren betrouwbare fietsen en dat is met deze Grappler niet anders. Een middenweg tussen een gravel fiets en een mountainbike als je het ons vraagt, perfect dus voor iets meer hardcore bikepacking reizen. 

3. Fiets voor een bikepacking wereldreis (€ 2.000+)

Toegegeven, dit is een dubbeltje op zijn kant. Zoals eerder vermeld is de fietsmarkt gigantisch en de mogelijkheden eindeloos. We hebben helaas ook niet de toegang om zomaar elke fiets te testen. Vandaar dat we in deze prijscategorie de keuze maken om een onderdeel toe te voegen in plaats van een fiets zelf. Een onderdeel dat enkel de investering waard is als je, net zoals ons, voor langere tijd op wereldreis gaat met de fiets en ook van plan bent om vele kilometers over verschillende terreinen af te leggen. Inderdaad, hier hebben we het over een Rohloff Versnellingsnaaf

Vooraleer je jezelf de vraag stelt: "Wat is een Rohloff naaf?", is het belangrijk om te weten dat dit versnellingssysteem niet compatibel is met elke fiets. Je dient bij de aankoop van een fiets/frame na te gaan als het uberhaupt mogelijk is om deze naaf op jouw fiets te monteren. Aangezien deze naaf op zichzelf al snel over € 1.000 kost, bestempelen we dit als een luxeproduct en zeker geen must-have. 

bikepacking-fiets-kiezen-rohloff-naaf

Er komt te veel techniciteit kijken om uit te leggen wat deze naaf net is, vandaar dat we graag even de link leggen naar dit artikel waar ze het goed omschrijven. De belangrijkste redenen om voor een Rohloff versnellingsnaaf te kiezen zijn volgens ons echter de volgende:

 • De versnellingen zitten ingebouwd in de naaf, waardoor er geen vuil/nat kan aankomen.
 • Dit maakt het systeem enorm onderhoudsvrij tijdens een fietsreis (je moet slechts 1x per jaar of per 5.000 km de olie verversen).
 • Je hebt in een 1x drivetrain 14 versnellingen. Het verzet wordt bepaald door het aantal tandwielen vanvoor. Zelf fietsen wij met 34t vanvoor en 16t vanachter wat een ideale afstelling is als je bepakt klimt.
 • Het is mogelijk om met een Rohloff te schakelen in stilstand.
 • Jouw ketting zal veel langer meegaan! Wij doen ongeveer 10.000km per ketting!
 • Je hebt garantie op het systeem voor 100.000km (al zijn ze best flexibel met deze voorwaarden). Wij praatten met fietsers die hun naaf al langer dan 10 jaar gebruiken.

Rohloff-naaf-olie-verversen

Welke fiets zou jij kiezen voor een bikepacking reis?

Welke fiets of type fiets spreekt jou het meest aan om op avontuur te vertrekken? Heb jij nog bepaalde modellen die je zou aanraden om op bikepacking trip te gaan? Laat het ons hieronder horen in de reacties!

Reacties
Categorieën