oneplus12 smartphone review
Gear Reviews
Stefanie & Niels
Gear Reviews
05/28/2024

Review OnePlus 12: Een goede smartphone voor je (fiets)vakantie?

05/28/2024

De afgelopen twee maanden kregen wij de kans om het nieuwe flagship van OnePlus te testen, de OnePlus 12. Spoiler alert, wij zijn geen tech geeks en voor uitgebreide, technische reviews over smartphones ben je bij ons niet aan het juiste adres. Waarom kiezen ze ons dan uit om dit nieuwe toestel uit te proberen? Na vele jaren reiservaring op de fiets weten we als geen ander hoe belangrijk een goede smartphone is tijdens een (wereld)reis. Onze review is dan ook voornamelijk gebaseerd op hoe deze smartphone zich gedraagt tijdens outdoor avonturen, en laten we eerlijk zijn, 90% van de gebruikers heeft geen baat bij de allernieuwste technische snufjes van deze (of andere) toestellen. Kan je al niet wachten? Koop de OnePlus 12 hier!

review_oneplus_12

Unboxing Oneplus 12

First things first, het uitpakken van de smartphone. Je merkt aan alles dat ze bij OnePlus de laatste jaren meer en meer bezig zijn met de huisstijl te perfectioneren. Zelfs het ontwerp van de doos is tot in de puntjes afgewerkt en de #NeverSettle mindset is overal voelbaar.

Het eerste wat ons opvalt bij het uitpakken, naast de vormgeving, is de fantastische groene kleur van onze OnePlus 12 in combinatie met de Hasselblad camera. Ten opzichte van onze zwarte 10 Pro, vinden we de groene versie er heel mooi uitzien. De 4 camera's op de achterkant zijn op een esthetische manier verwerkt in het toestel en springen eruit, zonder dat het overdreven aanvoelt. Wat zijn we benieuwd om deze snel te testen, verder in dit artikel vind je uiteraard meer informatie en onze mening over deze smartphone. Behalve het toestel zelf, vind je ook nog een handleiding, Warp Charger en een oplaadkabeltje.

neversettle_oneplus_12

Batterijduur OnePlus 12 en fast charging

Om de batterij volledig eerlijk te testen, lieten we deze eerst volledig naar nul % gaan. We kozen een dag uit waarbij we de OnePlus 12 zeer intensief zouden moeten gebruiken, iets wat tijdens fietsreizen uiteraard ook de bedoeling is.

Laten we hier beginnen bij het begin, namelijk het fast chargen van de gsm. OnePlus geeft op hun website aan dat je binnen 12 minuten van 0 naar 50% kan gaan, en naar 100% in 30 minuten. Dit klopte 99% accuraat, want we hadden slechts 30min en enkele seconden nodig vooraleer ons toestel volledig was opgeladen. Dit gebeurt dankzij de Warp Charger die bij de aankoop van een OnePlus 12 Pro wordt meegeleverd.

batterij_smartphone_OnePlus_12

Voor dit onderdeel laten we even de feiten voor zichzelf spreken en noteren we het verbruik van de batterij tijdens de activiteiten:

  • Google Maps kaart downloaden: 100 naar 99%
  • Navigeren in auto voor 1 uurtje: 99% naar 94%
  • Wandeling met Komoot van bijna 2 uurtjes: 93% naar 82%
  • Navigeren terug naar huis 1 uurtje: 80% naar 74%
  • Foto's/video's sorteren en bewerken: 70% naar 63%
  • Half uurtje muziek luisteren: 60% naar 58%
    • Tussendoor maakten we ook nog vele foto's, enkele filmpjes en gebruikten we de smartphone voor alledaagse dingen zoals WhatsApp, eens bellen, bankzaken doen etc.

Ten opzichte van ons vorige model, de OnePlus 10 en OnePlus 7T, merken we wel een aanzienlijke vooruitgang qua batterijduur. Waar we onze andere smartphones na een dagje middelmatig gebruik praktisch elke avond moeten opladen, vinden we het zalig dat we nu minstens een tweetal dagen het toestel kunnen gebruiken bij zeer intensief gebruik. Voor ons is dit ideaal, want als we bv eens een weekendje gaan fietsen of kamperen, kunnen we het zelfs overwegen om onze lader thuis te laten.

Camera OnePlus 12: Specificaties en onze ervaring

Wat. Een. Beest! Als fotograaf in bijberoep vond Niels het de afgelopen weken best een uitdaging om de camera van de OnePlus 12 Pro uit te testen. Noch de kwaliteit, noch de gebruikservaring (van eender welke smartphone) kan volgens hem tippen aan een echt fototoestel. Een beetje hetzelfde gevoel dat een wielrenner heeft als hij plots op een elektrische fiets zit. Versteld van de technologie en het gemak, maar toch op je honger blijven zitten voor die echte uitdaging en authentiek gevoel. Toch is het de eerste keer dat hij plezier heeft beleefd aan de camera van een smartphone, de belangrijkste features van dit beest:

  • 4th Gen Hasselblad Camera
  • 50MP wide lens, f1.6 diafragma, equivalent van 23mm lens
  • 64MP telefoto lens, 3x tot 120 zoom met OIS (beeld stabilisatie), 70mm equivalent
  • 48MP ultra-wide lens, equivalent van 16mm lens
  • Nieuwe Master Mode
  • Portret Mode

camera_specificaties_OnePlus_12Pro_Smartphone

Zoals aan het begin van de blog aangegeven, gaan we hier geen technische in-depth review schrijven, ook niet over de camera. Er zijn meer dan voldoende blogs van experten die hier diepgaander advies over geven. Wat we vooral willen meegeven zijn de zaken die ons opvallen, waar het misschien beter kan en of we dit toestel al dan niet zouden aanraden als reiscamera. Een paar dingen op een rijtje.

  • Zelf hebben we best kleine handen en nog steeds is dit wennen bij de grootte van smartphones. Om snel te switchen en instellingen aan te passen, is het toestel (net als de meeste andere smartphones) net te groot naar ons gevoel Het is een prima maat als je voornamelijk op autopilot gaat schieten.
  • Koop best zo snel mogelijk een bescherm case. De textuur is extreem glad en de OnePlus durft wel eens uit je handen te glippen. Better safe than sorry!
  • De warme tonen springen er vanaf de eerste foto stante pede uit. Zeker bij indoorfoto's vinden we het soms wat te veel van het goede. Zelf schieten we liever met wat meer met contrast en moody, dus het gaat een beetje tegen onze stijl in. Toch zijn de foto's over het algemeen prachtig bij de standaard instellingen.
  • De portretmodus is heel erg leuk en zorgt voor een mooie bokeh achtergrond. Ook al is deze artificieel, meestal valt dit goed uit.

Review_Portretmodus_oneplus12proGaston in Portretmodus

  • De Master Mode van Hasselblad verdient een langer puntje van aandacht. Dit is de eerdere Pro Modus en hier is het verrassend handig om handmatig instellingen aan te passen. Je kan het contrast, saturatie en scherpte helemaal naar je hand zetten en zo een geheel eigen stijl opslaan. De vignette is enkel aan of uit zetten, hier kan je zelf niet bepalen hoe sterk deze is, wat een beetje jammer is. Ook de sluitertijd, witbalans en ISO waarden zijn heel erg makkelijk zelf in te stellen. Het is nog steeds niet hetzelfde voor ons als met een echt fototoestel te schieten, maar de software is heel responsief en het geeft je toch wat extra vrijheid als fotograaf. Voor degenen die de belichtingsdriehoek nog niet onder de knie hebben, je kan deze Master Mode ook op automatisch zetten, wat enorm mooie foto's oplevert.
  • In de camera-app vind je een nachtmodus, SloMotion, Panorama, Time Lapse, etc. Net zoals bij onze eerdere OnePlus 10 Pro, staan we best versteld van deze nachtmodus.

nachtmodus_oneplus_12pro_reviewNachtmodus OnePlus 12 Pro

  • De hoofdcamera heeft een heel erg leuke actiemodus, perfect tijdens fiets- en wandelreizen.
  • Op de hoofdcamera kan je op voorhand een filter kiezen. Wat fijn is ten opzichte van eerdere modellen, is dat je zo al de uitkomst van de filter kan zien voor je de foto neemt. Het is niet meer nodig om deze achteraf te bewerken.
  • De telefoto lens van 64MP met 3x optische zoom is een leuke extra feature, maar zelf zijn wij niet bepaald onder de indruk hiervan, ook al is er beeldstabilisatie. Om goede telefoto's te maken, is meestal een statief en een portie geduld nodig. Deze lens is een leuke toevoeging om in de verte eens een foto te maken van een vogel, maar heel erg scherp vinden we deze persoonlijk niet. Sommigen zullen ons hier op tegenspreken, maar voor telefotografie is een echt fototoestel nu eenmaal the way to go.

presets_kiezen_Oneplus12pro

Aqua Touch: Marketing of een handige feature?

Zoveel mogelijk buiten bewegen, dat is ons motto. Maar veel buiten zijn betekent ook onderhevig zijn aan alle weersomstandigheden. Niet altijd handig als je ook graag foto's en content maakt met je smartphone. Een nat scherm betekent vaak een moeilijke ontgrendeling en dan ben je net te laat om die leuke foto te maken. Vanaf nu is dat verleden tijd met de Aqua Touch van de OnePlus 12. "Gelukkig" is het de laatste maanden prachtig, nat weer geweest in ons Belgenlandje, waardoor we deze feature voldoende konden testen.

Aqua_Touch_OnePlus12Pro_SmartphoneOnePlus 12 Pro is door de Aqua Touch nog steeds te bedienen met een nat scherm

Te veel nadruk op deze specificatie moeten we niet leggen, want het spreekt een beetje voor zichzelf. De Aqua Touch zorgt ervoor dat je met een nat scherm nog steeds makkelijk een foto kan nemen, een berichtje kan sturen, alle Apps kan bedienen. Tot onze verbazing werkt dit enorm goed, enkel de fingerprint werkt niet als het scherm echt nat is, wat eigenlijk best logisch is als je er even over nadenkt.

Vergis je niet, want de telefoon is niet waterdicht, ga dus niet gewoon een rondje zwemmen in het meer met de smartphone in je broekzak. Het blijft een leuke extra voor ons, zeker omdat we zoveel bikepacking trips maken, maar het is geen doorslaggevende factor om de OnePlus 12 Pro wel/niet aan te schaffen.

Onze algemene indruk

De OnePlus 12 is een heel erg mooi toestel dat zonder twijfel zijn dienst zal bewijzen. Het is makkelijk en snel om tussen Apps te switchen, we zijn onder de indruk van de camera mogelijkheden en daarbovenop zorgt de Fast Charger ervoor dat je tijdens eender welk avontuur opnieuw snel aan de slag bent. 

Voor ons als reizigers is het vooral belangrijk dat de batterij lang mee gaat en dat we mooie foto's kunnen maken tijdens onze vakanties met de fiets en campervan. De batterij gaat enorm lang mee bij intensief gebruik en met deze 4th Gen Hasselblad camera doet OnePlus volgens ons een gooi naar een van de beste camerasmartphones voor 2024. Als deze net zo lang zal meegaan dan Niels zijn vorige OnePlus 7T, dan is het een koopje in vergelijking met andere merken op de markt. 

Als reissmartphone geven wij de OnePlus 12 een dikke 8.5/10. Vooralsnog blijven we trouwe fans van OnePlus en geven ze veel waar voor je geld. Wat denk jij? Welke is jouw reiscamera of smartphone 'on the go'? Laat het ons hieronder weten!

Reacties
Categorieën